Vaimulik Hannes Nelis sai 50 (5)

ARMASTUS OMA AMETI VASTU: “Seda tööd ei saa teha raha eest, vaid tehakse siirast armastusest selle töö ja väärtuste vastu, mida kirik kuulutab,” tähendas 23 aastat kirikuõpetajana töötanud Hannes Nelis. Foto: erakogu

ARMASTUS OMA AMETI VASTU: “Seda tööd ei saa teha raha eest, vaid tehakse siirast armastusest selle töö ja väärtuste vastu, mida kirik kuulutab,” tähendas 23 aastat kirikuõpetajana töötanud Hannes Nelis. Foto: erakogu

Eile tähistas oma esimest juubelit Valjala kirikuõpetaja ning Muhu ja Kaarma hooldajaõpetaja Hannes Nelis.

“Kindlasti on olnud palju nii õnnestumisi kui ka vigu, nii muret kui ka rõõmu. Nagu meie kõigi elus,” võttis Hannes Nelis oma elu poolsajandi kokku. “Ega aega ju peatada saa, aga 50. eluaasta – see on pigem peatumine, tagasivaatamine enda jaoks.”

Nelis on oma sõnul sündinud ja kasvanud huvitaval ajal, olles näinud ühe riigi lagunemist ja teise sündimist. Kõik need aastad on tema jaoks huvitav aeg olnud, kus on olnud nii tõuse kui ka mõõnasid. Kui ta kirikuõpetajaks sai, oli nn buumiaeg, kus rahvas käis innukalt kirikus. Nüüd on aga pigem vastupidi.

Muret teeb muidugi ka see, et kirikuhooned lagunevad. “Kuid meie esivanemate kultuuri- ja vaimupärandi hoidmine ei ole ju üksi nende väikeste koguduste ülesanne, vaid ühiskond peab leidma, et need on vajalikud. See on see, mida me väärtustame ja mida mitte,” rääkis Nelis.

Küsimusele, mis on see, mis hoiab teda kirikuõpetaja ameti, vastas Nelis omakorda küsimusega, mis hoiab inimesi nende asjade juures, mida nad armastavad. “Seda tööd ei saa teha raha eest, vaid seda tehakse siirast armastusest selle töö ja väärtuste vastu, mida kirik kuulutab,” tähendas 23 aastat kirikuõpetajana töötanud Hannes Nelis.

Ehkki varases nooruses soovis ka Hannes Nelis saada, nii nagu tema head sõbrad Raivo E. Tamm ja Riho Rosberg, näitlejaks, tegi elu siin oma korrektiivid. Ta ei jõudnud lihtsalt katsetele. Kuid näitlemine on tema hobiks jäänud senini. Nelis on mänginud nii Saaremaa rahvateatris kui ka Kuressaare linnateatris.

Pärast sõjaväge töötas Hannes Nelis mõnda aega teedevalitsuses, ent siis tundis ta, et hing igatseb midagi muud. 1991. aastal ordineeriti ta diakoniks ja 1992. aastal aseõpetajaks, õpetajaõigused sai Hannes Nelis 1999. aastal pärast EELK usuteaduse instituudi lõpetamist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 776 korda, sh täna 1)