Kuidas 960 õpilast 78-sendise päevarahaga söönuks saab

Kuidas 960 õpilast 78sendise päevarahaga söönuks saabNo ei ole just suur raha see 78 senti päevas õpilase kohta, aga hea, et seegi on. Eesti lehed kirjutavad, et riigi esindajad ütlevad: omavalitsused peaksid lisaks rahaga toetama ja kuskil maksavad juurde vanemad, et lapsed söönuks saaksid. Et nagu ei tule välja selle rahaga.

Meie saame siiski enam-vähem hakkama. Kuidas me Kuressaare gümnaasiumis selle rahaga toimetame?

Riigi eraldatava 78 sendi eest õpilase kohta toitlustatakse õpilased, makstakse personalipalgad ja soetatakse töörõivad. Omavalitsus maksab kinni koolihoone, sh söökla kommunaalkulud ja inventari ostud-remondid.

Söökla on avatud kell 8.30–16, töötajaid on kaheksa pluss juhataja Tiiu, kes on ühtlasi kogu kooli haldusjuht. 1.–4. klasside õpilastele lauad kaetakse, teised söövad, millal soovivad ja nii mitu korda, kui soovivad (kindlaid söögivahetunde pole, koolikella ka pole, sarnane süsteem on kasutusel septembrist 1991).

Mida sööklas pakutakse? Hommikuputru keedame päevas 20 kg, seda sööb ligikaudu 150 õpilast, st kõik, kes soovivad. Supp (iga päev üks, vahel kaks erinevat), puder soovijatele tasuta, ikka selle 78 sendi eest.

Praad (iga päev 6–8 erinevat nimetust, millest 2/3 on nii-öelda tasuta praed ja 1/3 kallimad praed, mille eest peab kassas maksma). Prae juurde on tavaliselt kaks lisandit. Salateid on päevas tavaliselt 4–6 erinevat sorti, samaaegselt on letis tavaliselt kolme sorti salatit.

Tasuta koolipiim riigi eraldatud rahasumma ulatuses. Tasuta koolipuuvili (vähemalt üle päeva) riigi eraldatud rahasumma ulatuses.

Toiduvalik on päris suur, omavalitsuse kinnitatud hinnakirjas on suppe 28 nimetust, praade 84 nimetust, magustoite 42.

1.–4. klassi õpilased söövad kindlal ajal kaetud laua taga, kus nad ise tõstavad endale kaussidest vastavalt soovile toidu taldrikusse. 5.–12. klassi õpilane võib tasuta koolilõunaks menüüst omal soovil valida kas supi ja magustoidu või prae.

Kui õpilane soovib ettenähtust suuremat või väiksemat toiduportsjonit, annab ta sellest toiduväljastajale teada ja vastavalt võimalustele ehk olenevalt menüüst tema soov täidetakse (rohkem/vähem kartulit või kastet või suppi, või soovib õpilane hoopiski kastet ja kotletti ilma lisandita või muud erinevad variandid).

Lisaks sellele, et õpilasel on soovi korral võimalus osta kallim praad, on ka võimalus lisada tasuta koolilõunaportsjonile soovi korral pooltooteid, kuid siis juba kassasse veidi makstes (näiteks tasuta praad sisaldab ühe kotleti, kuid õpilane soovib nelja kotletti ning kolme kotleti eest maksab ta ise). Puhvetist saab osta ka mahlasid, kooke jms.

Kuna õpilasi on koolis 960 ja söökla mahutavus 200 inimest, on paratamatu, et keskpäevasel, n-ö parimal lõunaajal tekib mõningane järjekord. Aga juba papa Darwin ütles, et ellu jäävad mitte kõige tugevamad ega ka mitte kõige targemad, vaid kõige kohanemisvõimelisemad isendid, seega on meie õpilased kohanenud. Sööjate arv on väga suur.

Igal aastal viime läbi rahuloluküsitlused, sh ka söökla teeninduse ja toitude kvaliteedi kohta, selgitame välja ka õpilaste meelest maitsvamad toidud.

Ja meie söökla personal – nad on tõeliselt kenad ja tublid inimesed.

Tiiu Smidt
Kuresaare gümnaasiumi haldusjuht
Toomas Takkis
Kuressaare gümnaasiumi direktor

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 218 korda, sh täna 1)