Statistika ja reaalsus

Terviseameti avaldatud andmed nakkushaigustesse haigestumise kohta on kindlasti põnev “lugemine” neile, kes armastavad statistika numbriridades näpuga järge ajada või kel terviseteemade (ja haiguste) vastu suurem huvi. Mitu juhtumit diagnoositi, oli neid varasemaga võrreldes rohkem või vähem, milliseid haigusi inimesed mullu üldse põdesid.

Samas tõdevad ka tohtrid, et statistikas avaldatud arvud ei pruugi alati ja kõigi haiguste puhul paika pidada. Näiteks ei pruugi tuulerõugetesse jäänud lasteaialapse vanemad nakatumisest kuskile teatada, vaid jätavad oma võsukese paariks nädalaks kodusele ravile.

Kui leidub neid inimesi, kes iga tühise asja pärast ja vahel lausa põhjuseta arsti juurde kiirustavad, siis ilmselt on ka hoopis vastupidi talitajaid – ja mitte vähe –, kes ei lähe sinna ka siis, kui võiks ja lausa peaks.

Ootan pisut veel, ehk läheb haigus ise üle, arvab ehk nii mõnigi meist. Arsti juurde minek on ju üsna tülikas ettevõtmine – eriti kui selleks tuleb sõita kümneid kilomeetreid – ja alati ei ole ka sobivat vastuvõtuaega saada.

Iga kord ei pruugi aga vanadest headest või siis internetist leitud uutest kodustest ravivõtetest abi olla. Seega oleks ehk targem karta kui kahetseda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 164 korda, sh täna 1)