Komisjon vaatas aasta küla nominendid üle (FOTOD)

TEGI ÄRA: Noorte tegemistest innustunud Jüri Saar (paremal) astus eile Laheküla elanikuna Vätta poolsaare külade arenguseltsi liikmeks. Vasakult SOL-i büroo direktor Veiko Viil, seltsi juhatuse liikmed Margit Malk, Kunnar Kesküla ja Helin Koitmäe. Foto: Reet Viira

TEGI ÄRA: Noorte tegemistest innustunud Jüri Saar (paremal) astus eile Laheküla elanikuna Vätta poolsaare külade arenguseltsi liikmeks. Vasakult SOL-i büroo direktor Veiko Viil, seltsi juhatuse liikmed Margit Malk, Kunnar Kesküla ja Helin Koitmäe. Foto: Reet Viira

Teisipäeval ja kolmapäeval külastas konkursi “Aasta küla 2015” nominente komisjon, kuhu kuulusid komisjoni esimehena Saaremaa Kodukandi juhatuse liige Reet Viira, Terje Aus Saarte koostöökogust, Veiko Viil Saaremaa omavalitsuste liidust, Anne Jakunin Saare maavalitsusest ja maavanem Kaido Kaasik.

“Ringreis Saaremaa külades pakkus väga toredaid ja meeldivaid kohtumisi meie inimestega,” ütles Kaido Kaasik, lisades, et väide maaelu väljasuremisest on tugevalt liialdatud. “Pigem võib öelda, et maaelu Saaremaal on muutumas nii ametite kui ka ettevõtmiste poole pealt,” märkis ta.

Maavanema sõnul tullakse maale elama kui turvalisse ja inimsõbralikku keskkonda, kus toetatakse ja märgatakse üksteist ning hoitakse elus traditsioone.

“Töökohad on kas keskustes või luuakse kohapeal töökohad endale ise. Majapidamised on korras ja hoolitsetud. Üheskoos hoitakse korras seltsimajad ja külaplatsid, korraldatakse üritusi ja viiakse ellu uusi ideid,” rääkis Kaasik, kelle sõnul on kohtumine maal elavate inimestega alati vahetu ja näitab, et vaatamata ajastule leitakse lahendusi ja võimalusi maal elamiseks. “Just sellisel Saaremaal on hea elada.”

Komisjoni esimees Reet Viira leidis samuti, et kahepäevane ringreis oli ääretult vahva ja külad toredad. Kuna külad teevad koostööd valdadega, olid kohtumisele kaasatud ka omavalitsuste esindajad.

Esimesel päeval käidi Külasema, Nihatu ja Mustjala külas, eile vaadati üle Leedri ja Kaarmise küla ning kohtuti Vätta poolsaare külade arenguseltsiga.

Ehkki külad on kõik teada-tuntud, oli Viira sõnul üllatusmomente piisavalt. Näiteks Kaarmise selts, kus kohal olid kõik seltsiliikmed, kes särasilmi rääkisid järve puhastamisest ja sellest, kuidas see oli olnud kaks aastat nende elu mõte.

Leedri küla puhul tõstis Viira esile erinevate põlvkondade koostööd. Seal leitakse näiteks võimalusi ise töökohti luua, mitte ei oodata seda riigilt ja vallalt. Ning Külasemast, Nihatust ja Vätta poolsaare külade arenguseltsi tegemistest saab Viira sõnul rääkida ainult ülivõrdes. Mustjala on aga ehe näide sellest, kuidas vallavalitsus on kokku põimunud külaseltsi inimestega.

“Igas külas vaimustusime me inimestest ja üllatas, kui palju on ikka tehtud,” kinnitas Reet Viira. Küladele endile meeldis Viira sõnul aga just rahvalemmiku valimine.

“Fännklubid juba töötavad,” naeris Viira. Järgmisest nädalast saab hääli anda aadressil www.saaremaa.ee.

Aasta küla ja rahvalemmik kuulutatakse välja 6. veebruaril Tornimäel Saaremaa Kodukandi arengupäeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 974 korda, sh täna 1)