Saare firmad keskenduvad siseturule (2)

Hiiu- ja Saaremaa ettevõtted on käibekasvu osas vähem optimistlikud kui aasta eest ning keskenduvad eksporditurgudel laienemise asemel siseturule, selgub SEB läbi viidud uuringust “Ettevõtlusbaromeeter 2015”.

Uuringus liigitati optimistideks ettevõtted, mis kavatsevad sel aastal kasvatada käivet vähemalt 15 protsenti. Hiiumaal on optimistide arv aastaga langenud 25 protsendilt 17-le, Saaremaal 22 protsendilt 15-le, teatas SEB. Uuring näitas, et Eesti keskmine ettevõtluse optimism kahanes 25 protsendilt 20-le.

Aastaga on suurema languse teinud nii Hiiu- kui ka Saaremaa ettevõtete eksporditurgudel laienemise plaanid. Hiiumaal kahanes uutele turgudele siseneda või olemasolevatel eksporditurgudel laieneda planeerivate ettevõtete arv aastaga 33 protsendilt 28-le, Saaremaal 31 protsendilt 13-le.

Üle 30 000 euro väärtuses investeeringuid plaanib Hiiumaal teha 17% ja Saaremaal 13% vastanuist. Eelmise uuringu ajal oli sama kavatsus nii Hiiu- kui ka Saaremaa ettevõtetest 40 protsendil.

Küsitletud ettevõtted plaanivad Eestisse sel aastal luua kokku ligi 1500 uut töökohta. Töötajate arvu vähenemist näeb ette ainult neli protsenti ettevõtetest. Uuringust selgus, et Hiiumaal plaanib 17 protsenti ettevõtetest 2015. aastal uusi töötajaid värvata – eelmisel aastal 50 protsenti –, mis on väiksem Eesti keskmisest näitajast, mis on 23 protsenti. Saaremaa vastav näitaja on sarnane Eesti keskmisega – 24 protsenti – ning on aastaga vähenenud 12 protsendipunkti.

Uuring viidi läbi mullu oktoobris ja novembris. Uuringus osales ligi 3000 väikese ja keskmise suurusega ettevõtet.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 647 korda, sh täna 1)