Rätsepal pole riideid ja kingsepal kingi

KANGAS SOBIB: Rätsepmeister Merle Lumera (paremal) näost võib välja lugeda, et see kangas Anne Kannule sobib. Foto: Tambet Allik

KANGAS SOBIB: Rätsepmeister Merle Lumera (paremal) näost võib välja lugeda, et see kangas Anne Kannule sobib. Foto: Tambet Allik

Teisipäeva hommikul näitab kraadiklaas parasjagu külmapügalaid. Nädalavahetusel mahasadanud lumi krudiseb saapataldade all. Inimesed on talvemütsi kõrvadele tõmmanud, paksu jope selga pannud ja käed kinnastesse surunud. Talv näitab oma tõelist palet.

Huvitav, kas rahvatarkuse “rege rauta suvel ja vankrit talvel” järgi talitatakse ka nüüdisajal? Seda ka ülekantud tähenduses – kas rätsepad õmblevad talvel suveriideid ja toimetavad praegu suveülikondadega? Läki kaema, mida Orissaare rätsepad teevad.

Rätsep Merle Lumera võtab meid pärastlõunal oma ateljees, mis asub Kuivastu maantee 39A – muide aleviku politseinikega ühe katuse all –, rõõmsasti vastu. Rätsepmeister toimetab parasjagu niidi ja nõelaga moodsale kleidile uut ilmet andes.

Kas on siis ikkagi nii, et talvel õmmeldakse suverõivaid? Kolmekümneaastase rätsepakogemusega Merle ütleb, et nii see siiski pole. Tavaliselt tulevad kliendid õmblustöökotta suvel suveriietega ja talvel talveriietega. Mõistagi saab suve-
kleite õmmelda igal aastaajal ja talvemantli rätsepa käest tellida ka suvekuul.

Milliste soovidega rätsepa poole pöördutakse? Merle Lumera sõnul tuleb tal peaaegu iga päev parandada jopesid ja teksapükse. Uusi pükse, kleite, seelikuid, jopesid ja mantleid tellitakse rätsepa käest harva.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 564 korda, sh täna 1)