Proviisorid tahavad iseseisvalt jätkata

Proviisorid tahavad iseseisvalt jätkataEile ennelõunal toimusid apteekrite hoiatusstreigid Orissaares ja Muhus.

Kuigi hädalistele müüdi ravimeid nagu tavapäevadel, ilutsesid Orissaare apteegi aknal ja letil teated sõltumatute apteekide hoiatusstreigist 9. jaanuaril kell 10–14.

Eesti proviisorite koda tahtis streigiga juhtida tähelepanu planeeritavale seadusemuudatusele, mis kaotab apteekide omandipiirangud.

Eelmise aasta 12. detsembril algatas Eesti proviisorite koda allkirjade kogumise, tagamaks parem, patsiendikeskne apteegiteenus kõigile eestimaalastele.

“Eesti proviisorite koda on kindlal seisukohal, et apteegiteenus peab kuuluma tervishoiusüsteemi, mitte ärimaailma,” seisis pöördumises. “Patsienti nõustades ei pea apteeker mõtlema peakontori kehtestatud müügiplaanile, vaid ainult ja ainult inimese tervisemuredele. Täna ei ole see kahjuks alati nii.”

Koja väitel kontrollivad apteegiturgu suured apteegiketid, kes on omandanud tugevalt üle poole Eestimaa apteekidest. “Oma tegevuses juhinduvad nad ettevõtjaloogikast, olles siin märkimisväärselt edukad. Samal ajal, kui apteekrite asutatud sõltumatud ning kutse-eetikast lähtuvad väikeapteegid üritavad toime tulla, avavad apteegiketid uusi apteeke ja ärisuundi. Üha rohkem keskenduvad nad kosmeetika ja toidulisandite, mitte ravimite müümisele,” öeldakse koja pöördumises.

“Leiame, et omandipiirang – meede, mille kohaselt saaksid apteegid kuuluda vaid proviisoriharidusega apteekritele – on rahva tervise seisukohast parim võimalik lahendus,” ütles Eesti proviisorite koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 346 korda, sh täna 1)