Sõja jalust viiduile pannakse Sõrve tippu mälestuskivi (4)

Torgu vallavolikogu eelmise aasta viimasel istungil arutati Eesti natsismiohvrite ühingu juhi Herbert Gailani soovi paigaldada Sõrve sääre tippu üldkasutatavale maale mälestuskivi 1944. aasta sügisel sõja jalust Saksamaale viidud sõrulastele.

Gailan selgitas Saarte Häälele, et kiviga tähistataks koht, kus algas sõrulaste Saksamaale viimine.

“Maapinnast oleks see kivi vahest 50 sentimeetrit ja lihvitud pinda pool ruutmeetrit. Tekst oleks umbes niisugune: “27. oktoober 1944. Siit algas sõrulaste deporteerimine Saksa sõjaväevõimude poolt võõrale maale,” kirjeldas ta planeeritavat mälestuskivi. “Mina olin üks neist, kes sealt tuletorni juurest ära viidi,” märkis Herbert Gailan.

Uut mälestuskivi oleks tema meelest vaja selleks, et inimestel oleks koht, kuhu küünlaid panna. “Seal rannas on mingid betoonitükid, mille juurde inimesed mälestuspäeval kogunevad. See on ju solvav. Mõntu sadamas olev mälestuskivi jääb alles,” kinnitas Gailan.

Torgu volikogu liikmed leidsid ühiselt, et kõigepealt küsitakse arvamust ka ühingu kohalikult allorganisatsioonilt.

Sõrve natsismiohvrite seltsi juhi kohusetäitja Maie Kuldkepp kuulis plaanist ajakirjaniku käest. “Juba paar aastat tagasi asuti seisukohale, et kuna inimesi viidi ära erinevatest kohtadest ja Mõntus juba on korralik kivi, siis veel ühe kivi paigaldamist õigeks ei peeta. Kui nüüd Tallinn on asja uuesti üles võtnud, siis meie vastu pole. Mihkel Undrest on Mõntu kivi ümbrust korras hoidnud ja mälupäevade üritusi toetanud. Iga uus samm toob ju kaasa materiaalseid kulusid,” rääkis Kuldkepp.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 298 korda, sh täna 1)