Linnuvaatleja päästis jääle külmunud luige

Foto: Mati Martinson

Foto: Mati Martinson

Teisipäeval avastas Sõrve linnujaama pidaja Mati Martinson, et Sääre lahel on üks noor luik keset siledat jääd magamas. Martinsoni sõnul on ta ennegi jäässe kinni jäänud luikesid aidanud. Nimelt ei suuda luik siledalt libedalt jäält enam lendu tõusta, jääb energia kokkuhoiu eesmärgil magama ja külmub jää külge.

Vastu õhtut ärapäästetud luige lasi ta neeme tipus vabasse vette. “Oli päris priske poiss teine, häda polnud tal midagi, ainult et kõhtupidi oli jää küljes kinni,” rääkis linnuvaatleja. “Sumasin talle mööda rabedat jääd väikese ringiga ette. Kuigi vesi oli kõrgel, seal piirkonnas üle meetri vett pole. Seepärast ma julgesin minna,” pidas ta oma sõnul ennekõike silmas ohutust.

“Kotkad juba passisid teist. Sellistel juhtudel on lõpptulemus teada – kui jää nii tugevaks saab, et rebast kannab, kistakse luik öö jooksul laiali, pärast on juba kotkad jaol,” kirjeldas Martinson luige eeldatavat õnnetut saatust.

Samal päeval anti talle teada ka teisest hädas olevast luigest Lõo lahel. Selle luige osaks saigi kotkaste söögilaua rikastamine. “Kuus-seitse kotkast oli seal. Verised lihatükid paistsid jääl. Linnu hapnikurikas veri on äratuntavalt erepunane,” selgitas Mati Martinson.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 304 korda, sh täna 1)