Sõnajalad investeerivad tuuleparkidesse üle 100 miljoni euro (4)

Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluv tuuleenergeetika firma Eleon AS investeerib tuulikute ja tuuleparkide arendusse 101,4 miljonit eurot.

Eleoni juhatuse liige Andres Sõnajalg ütles BNS-ile, et nende strateegia on kahetasandiline – eesmärk on hõlmata nii tuulikute tootmist ja eksporti kui ka omatoodetud tuulikutel põhinevate tuuleparkide opereerimist.

Sõnajala sõnul asub suurim tuulepark Vaivara vallas ja sinna on plaan rajada 255-megavatine Eleoni tehnoloogiat kasutav tuuleelektrijaam 85 tuulikuga. Vaivaras alustatakse ehitusega 2016. aastal, esimesel aastal installeeritakse 12–15 tuulikut ning tootmismahte kasvatades tahetakse jõuda 25–30 tuulikuni aastas. Samuti on plaanis varustada Eleoni tuulikutega Aidu karjääri rajatav tuulepark võimsusega 100 megavatti.

Strateegia esmatasand puudutab kogu maailmas patenteeritud tehnoloogial põhinevat Eleoni seeria esimest suurt tuulikut 3M116. See on töötanud kogu 2014. aasta Saaremaal ja läbinud kõik katsetused. “Tuulik on kavandatud konkureerima maailmas enim tuntud tuulikutootjate Vestase, Siemens Wind Energy ja Enerconi suuremate mudelitega,” märkis Sõnajalg. Eleoni tuuliku seeriatootmine käivitab tema sõnul uue tööstusharu ja loob arvukalt töökohti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 855 korda, sh täna 1)