Segakooride konkurss toob kokku ligi viissada lauljat

Segakooride konkurss toob kokku ligi viissada lauljatÜlejärgmisel nädalavahetusel võtavad Saaremaa ühisgümnaasiumis (SÜG) IX koolinoorte segakooride konkurss-festivalil mõõtu 16 koori. Neist kaks A-kategoorias, kus kohustuslikuks lauluks veidi nõudlikum teos, ülejäänud kõik B-kategoorias.

“Tänavune konkurss on pühendatud Olav Ehala 65. sünnipäevale,” ütles peakorraldaja, Saaremaa ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja Mari Ausmees (fotol). Sestap on ka kaks kohustuslikku laulu nimetatud helilooja sulest. Kolmas ja neljas laul on Piret Ripsilt ja Mart Siimerilt.

Ausmehe sõnul on korraldamise juures kõige suurem murekoht suured rahvamassid. “Vaatamata sellele, et kooride piirarv on sel korral 35 lauljat, on neid kokku 488 + dirigendid,” rääkis Ausmees, tähendades, et kuna SÜG-i aula ei mahuta üle 300 inimese, siis on nii avamine kui ka lõpetamine viidud Kuressaare spordihoonesse. Samuti on probleemiks rahanappus ning korraldajad, Eesti kooriühing ja Saaremaa ühisgümnaasium, on väga tänulikud kõigile neile toetajatele, kes on neile abikäe ulatanud.

Kuna tegu ei ole ainult võistlemise, vaid ka festivaliga, siis on plaanis anda kaks kontserti linnarahvale, nii et oodatakse rohkearvulist publikut. Kontserdid toimuvad 16. jaanuaril kultuurikeskuses ja 17. jaanuaril Laurentiuse kirikus ning mõlemal kontserdil esineb kuus konkursikoori. Kontserdid on tasuta, kuid on annetamisvõimalus. Loomulikult võib ka 16. jaanuaril kell 16 SÜG-i aulasse konkurssi vaatama-kuulama minna.

Lisaks neile ülesastumistele avaldas kolm koori soovi esineda ka teel Kuressaarde. Nemad rõõmustavad Muhu kooli. “Tulge kuulama ilusaid noori lauluhääli ja huvitavat repertuaari,” julgustas Mari Ausmees huvilisi häid muusikaelamusi saama.

Žüriisse kuuluvad Heli Jürgenson, Raul Talmar, Kuldar Schütz, Aivar Leštšinski ja Kaspars Adamsons Lätist. Olenevalt žürii otsusest võib A-grupis kohtade jagunemine olla ebatavaline (vaid kaks koori), aga B-grupis antakse välja I, II ja III koht. Lisaks eriauhindu.

Koolinoorte segakooride konkurss sai alguse Saaremaa ühisgümnaasiumist aastal 1995. Ka teine konkurss toimus 1997. aastal siin. Siis läks üritus n-ö rändama ja aastal 2012, mil SÜG-i segakoor Kreedo võitis B-grupis I koha, tuli “laps” koju tagasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 334 korda, sh täna 1)