TV3 salvestas Pärsamal “Inglite aja” jätkulugu (6)

VÕTTEL: Vasakult Vaike Ränk, Pärsama hooldekodu juhataja Kaire Tiik, Hannest intervjueerib reporter Keili Sükijainen ja kaamera taga on operaator Kalev Hiller. Foto: Tambet Allik

VÕTTEL: Vasakult Vaike Ränk, Pärsama hooldekodu juhataja Kaire Tiik, Hannest intervjueerib reporter Keili Sükijainen ja kaamera taga on operaator Kalev Hiller. Foto: Tambet Allik

Leisi vallas Pärsama külas oli Vaike Rängal ja tema pojal Hannesel eile külas TV3 võttemeeskond, et teha järg saatele “Inglite aeg”.

Teatavasti koguti jõulude ajal TV3 eetris olnud saatega “Inglite aeg” 218 000 eurot. Kolme Eestimaa pere hulgas osales saates Saaremaalt koos oma 62-aastase ema Vaikega elav Hannes, kelle unistus oli saada abivahend, mis aitaks tal trepist üles liikuda. Igale perele annetati 70 000 eurot.

“Me tegime nüüd lugu, et näidata, kui suur üllatus oli Hannese ja Vaike jaoks see annetus, samuti mis vahepeal on juhtunud ja kuidas nad plaanivad annetatud raha kasutada,” ütles reporter Keili Sükijainen. Kuna annetatud summast jääb raha üle, on Hannesel soov aidata näiteks Pärsama hooldekodu ja teisi omasarnaseid inimesi.

Hannese ema Vaike Ränk ütles, et raha neil veel käes ei ole. Leping ootab tegemist jne. Samuti ei ole neil praegu veel päris selge, kuidas seda raha jagada. “Aga selge on see, et tahame, et sellest oleks kasu,” rääkis ta. See, kui palju annetatakse hooldekodule, ei ole ka veel päris täpselt paigas, kuid summa ei ole kindlasti väike.

Pärsama hooldekodu juhataja Kaire Tiigi sõnul oli ta meeldivalt üllatunud, kui kuulis, et Vaike plaanib toetada ka hooldekodu. Näiteks oleks hooldekodule vaja liikumisvahendit, sest seni on juhataja ligi kaheksa aastat sõidutanud hooldekodu kliente oma isikliku autoga.

“Kui hakkame avahooldusteenuseid pakkuma, oleks auto meile väga oluline,” kinnitas Tiik. Valla sotsiaaltöötajad on küll alati abiks, kuid tihtipeale on neil endil tuhat tegemist ning raske on ühist sõiduvahendit jagada. Ka vallavalitsus on automurega kursis ja lubanud vajadusel omaosalusega toetada.

Milline auto muretsetakse, seda otsustatakse ühiselt. Juhataja sõnul ei ole neile varem suuremaid annetusi tehtud ja põhiraskus on olnud valla kanda. Tänu vallale on neil olemas kõik vajalikud abi- ja hooldusvahendid, mis tagavad klientide kvaliteetse hoolduse.

10 aastat Leisi vallas elanud Vaike kinnitas, et ka neid on vald väga palju aidanud. Näiteks aitas vald neil Hannesele ratastooli soetada. Seda, millal trepironija kätte saadakse, ei osanud Vaike veel öelda, sest ka selle valimisel on vaja spetsialistide abi ja nõu.

Mõeldud on ka uue ratastooli peale, sest praegu kasutatav pole kuigi mugav ja kipub ümber minema, kui Hannes hakkab maast midagi võtma. Vaike on mõelnud ka sellele, et äkki oleks lootust Hannes ise liikuma saada, esialgu küll rulaatoriga.

“Ta jalad ei ole ju täiesti tundetud, ta on võimeline ise püsti tõusma,” tähendas Vaike, kelle sõnul hakkab Hannes aga tõustes kartma, jalad lähevad pingesse ja krampi. “Kui ta saaks aga mõne spetsialisti abil rohkem trenne, massaaže, äkki juhtub ime,” avaldas ta lootust.

Hannes, kellel on raha kasutamise osas mitmeid ideid, tunneb oma sõnul puudust uuest arvutist ja fotoaparaadist. Tal on ka mõte luua annetusfond, et aidata teisi samas olukorras inimesi. Seda mõtet on ta plaaninud edasi arendada koos Saaremaalt pärit tuntud tantsukoreograafi Kaarel Väliga.

Eile filmitud uudislugu on eetris kolmapäeval kl 19 TV3 “Seitsmestes uudistes”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 214 korda, sh täna 1)