Saarlaste töövaidlused jäävad pärnakate pureda (30)

KOMISJON KAOB: Evi Ustel-Hallimäe sõnul on ses mõttes tegemist kurva uudisega, et kui pole kohalikku komisjoni, pole tegelikult kedagi, kes inimest nõustaks või aitaks tal leida kas või julgust vaidlus läbi teha. Foto: Tambet Allik

KOMISJON KAOB: Evi Ustel-Hallimäe sõnul on ses mõttes tegemist kurva uudisega, et kui pole kohalikku komisjoni, pole tegelikult kedagi, kes inimest nõustaks või aitaks tal leida kas või julgust vaidlus läbi teha. Foto: Tambet Allik

Järgmise nädala lõpust võtab Kuressaare töövaidluskomisjoni töö üle Pärnu komisjon. See tähendab aga, et siinse töövaidluskomisjoni juhataja ja sekretäri ametikoht koondatakse.

Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Monica-Linde Klemet teatas eile, et töövaidluste arv vähenes mullu viiendiku võrra. Eestis oli töövaidlusi 2361: Tallinnas ja Harjumaal 1320, Tartu maakonnas 265, Ida-Virumaal 234 ning Saare- ja Hiiumaal kokku 80.

Kasutamaks ressursse eesmärgipärasemalt, tegi tööinspektsioon sotsiaalministeeriumile ettepaneku sulgeda töövaidluskomisjon Kuressaares. Töövaidlusi Pärnus, Paides, Kuressaares ja Kärdlas hakkab lahendama Pärnu komisjon.

Sarnane süsteem, kus töövaidluskomisjon sõidab istungeid pidama teise linna, toimib inspektsiooni teatel edukalt juba mitmel pool, nt Rakveres, Põlvas, Viljandis, Võrus ja Narvas.

Töötajate ja tööandjate jaoks tööinspektsiooni ümberkorraldus iseenesest midagi ei muuda, sest vaidluste lahendamine jätkub nii Saare- kui ka Hiiumaal. Avaldusi saab esitada kõigisse tööinspektsiooni büroodesse üle Eesti. Saartel on paberkandjal avaldusi võimalik esitada nii Kuressaares kui ka Kärdlas. Dokumente võib saata ka postiga tähtkirjana või e-postiga.

Poolest jaanuarist Kuressaare töövaidluskomisjoni juhataja ametist ilma jääv Evi Ustel-Hallimäe, kes on seda tööd teinud 18 aastat, leiab, et ehkki rõhutatakse, kuidas inimeste jaoks midagi halvemaks ei muutu, ei pruugi tegelikkus päris nii roosiline olla. “Mis inimeste jaoks halvemaks muutub, on see, et siiani pöördus inimene kohapeal töövaidluskomisjoni, ta kuulati ära, teda abistati avalduse koostamisel ja teinekord puhtinimlikult ka julgustati, sest inimene ei tea ju, mis teda ees ootab. Nüüd nii enam pole,” märkis Ustel-Hallimäe.

Kohapeale jääb küll tööinspektsioon kahe inspektoriga, kel on vastuvõtuajad avalduste vastuvõtmiseks, kuid kes ei pea Ustel-Hallimäe sõnutsi inimest abistama või lähemalt nõustama. Neil on ennekõike oma tööülesanded, millega tegeleda.

Evi Ustel-Hallimäe sõnul on seni paljud just tänu asjade läbirääkimisele saanud vajaliku julguse, et töövaidlusprotsess ikkagi läbi teha. “Ses mõttes läheb asi inimeste jaoks kahtlemata halvemaks,” arvas ta.

Tema sõnul on senine komisjonide sulgemise praktika näidanud, et kui kohapealne komisjon kaob, väheneb töövaidluste arv veelgi ja kõvasti. “See on võib-olla üks võimalus sajast, kus inimene tuleb valmis avaldusega. Inimene tuleb ennekõike oma murest rääkima ja seejärel otsustab.” Seetõttu usub Evi Ustel-Hallimäe, et kõnealune uudis on saarlaste jaoks siiski pigem kurb.

Koondamise ja kohapealse komisjoni kadumise uudis Ustel-Hallimäe sõnul täiesti ootamatult ei tulnud. Seda oli juba mõnda aega peljatud, millal see otsus tuleb. Töövaidluste arv on ju läbi aastate olnud võrreldes teiste paikadega väike. “Ja nii väike, kui ta on olnud seekord, pole ta olnud ühelgi aastal,” nentis Ustel-Hallimäe.

Töövaidluskomisjon on sõltumatu organ, mis lahendab töövaidlusi kohtuväliselt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 240 korda, sh täna 1)