Kuressaare gümnasistide vanemad koolitoidu eest juurde maksma ei pea

KÕHU SAAB TÄIS: Kümnendik Erik Juhan Kruusik loodab, et tasuta koolitoit pole ainult tühi lubadus. Foto: Tambet Allik

KÕHU SAAB TÄIS: Kümnendik Erik Juhan Kruusik loodab, et tasuta koolitoit pole ainult tühi lubadus. Foto: Tambet Allik

Kuigi gümnasistidele tasuta koolilõunat lubanud riik katab iga õpilase toidu maksumusest vaid 78 senti, loodavad Kuressaare linnavalitsus ja koolid selle rahaga toime tulla.

Eilsest uue aasta esimesest koolipäevast saavad gümnasistid riigi lubatud tasuta sooja koolilõunat, ent vaid 78 sendi eest õpilase kohta.

“Põhikooli osas oleme seni sellesama 78 sendiga hakkama saanud ja proovime gümnasistide puhul samamoodi hakkama saada,” ütles Kuressaare linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Tiia Leppik. “Praegu, pärast koolidega rääkimist, oleme seisukohal, et lapsevanemate käest me raha juurde ei küsi. Mingil hetkel teeme vahekokkuvõtte ja vaatame, kuidas edasi minna.”

Leppik lisas, et õpilastel, kes soovivad näiteks suuremat praadi, on võimalik see oma raha eest juurde osta.

Kasumit teenima ei pea

“Oleme siiamaani toime tulnud, ilma et peaks lapsevanemate käest raha küsima, ega ole plaanis ka gümnasistide vanematelt küsida,” kinnitas Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro. “Paremini saab olukorda hinnata ehk kuu-kahe pärast, aga kuna toitlustamine käib samadel alustel, mis siiamaani põhikoolis, siis ei peaks probleeme tekkima.”

Aro sõnul muudab hakkama saamise mõnevõrra kergemaks see, et nii SÜG-il kui ka Kuressaare gümnaasiumil on oma söökla. “Kui suuremate linnade koole toitlustavad äriettevõtted, mis peavad kasumit teenima, siis meil see nii ei ole,” lausus ta.

Eile kümmekond minutit enne kella 12 oli enamik SYGLA-s ehk Saaremaa ühisgümnaasiumi sööklas pruukosti võtnud õpilasi põhikoolipoisid ja -tüdrukud, sekka ka gümnaasiumineide ja -noormehi.

“Seni on olukord rahulik olnud ja arvan, et on ka järgmisel, gümnasistide peamisel söögivahetunnil,” kinnitas ka söögisaalis toimuval silma peal hoidnud haldusjuht Aado Haandi.

“Muidugi on see hea, et nüüdsest tasuta süüa saab,” ütles 10.b klassis õppiv Erik Juhan Kruusik. “See küll meeldiv ei oleks, kui nüüd äkki peaks selguma, et lubatud tasuta toidu eest tuleb peredel siiski maksta.”

“Paljud ootasid, et saaks tasuta süüa, ja kui pärast riigi lubadusi nüüd selguks, et ei saagi, oleks pettumus kindlasti suur,” kinnitas Kaspar Kannik 12.a klassist.

sõnul on gümnasistid praegu väga rahul, et sooja koolilõuna eest enam maksma ei pea. Tema ise käis sööklas lõunatamas ka siis, kui toidu eest maksma pidi. Noormehe hinnangul on toidud head ja valik suur. “Ma arvan, et gümnaasiumiosas käivad vist kõik lõunat söömas,” rääkis ta. “Poed on liiga kaugel, et jõuaks seal 15 minutiga ära käia.”

Sööklasse läbi pöördvärava

Erik Juhan Kruusiku teada käis siis, kui koolitoidu eest veel maksma pidi, lõunatamas enamik gümnasiste, aga mitte kõik. “Ise käisin üpris tihti, aga mitte iga päev,” rääkis ta. “Mitte seepärast, et ise maksma pidi, aga pakutav toit mulle vahel lihtsalt ei maitsenud.” Eile pakutud valikuga oli Kruusik rahul. “Kõhu saab täis,” kinnitas ta.

SÜG-i õpilased kasutavad sööklasse sisenemisel rahvusvahelist õpilaspiletit. “Kui sööklasse tullakse läbi pöördvärava, siis arvuti registreerib selle ühe söögikorrana,” selgitas Viljar Aro. “Kui kuus on 20 söögipäeva ja õpilane on 20 korda söömas käinud, siis maksma ei pea. Tasuda tuleb aga nende kordade eest, mis lähevad üle kuus ette nähtud söögikordade arvu. Ka tasuta koolitoidust kallimate toitude letist toitu võttes peab ise maksma.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 517 korda, sh täna 1)