Churchilli lähedased veensid teda mitte pöörduma islami usku

PELGASID: See pilt noorest Winston Churchillist on tehtud 20. sajandi alguses. Umbes sel ajal arvasid tema lähedased, et tulevane peaminister, kes tundis suurt huvi idamaa kultuuri vastu, võib pöörduda islami usku.

PELGASID: See pilt noorest Winston Churchillist on tehtud 20. sajandi alguses. Umbes sel ajal arvasid tema lähedased, et tulevane peaminister, kes tundis suurt huvi idamaa kultuuri vastu, võib pöörduda islami usku.

Briti endise peaministri Winston Churchilli perekond kartis, et ta võib otsustada islami usu kasuks. Seda fakti kinnitab möödunud aasta lõpus Ühendkuningriigi ajakirjanduses avalikustatud kiri.

Cambridge’i ülikooli ajalooprofessor Warren Docter leidis ühest arhiivist Winston Churchillile adresseeritud kirja. Selle oli 1907. aastal kirjutanud leedi Gwendoline Theresa Mary Bertie, kes juba aasta hiljem abiellus Winston Churchilli noorema venna Jackiga.

Leedi Bertie kirjutab: “Palun ära võta vastu islami usku. Olen märganud, et sul on teatud orientalistlikke kalduvusi [huvi idamaade kultuuri vastu], mis on sind muutnud paša sarnaseks.” (Lugejale selgituseks: paša oli kõrgemate riigiametnike ja sõjaväelaste nimetus Osmanite Türgis.)

Arhiivist tuli päevavalgele ka tulevase Briti peaministri vastus. Toona 33-aastase Churchilli vastus leedi Gwendoline Bertie’le oli lühike ja lakooniline. Ta kirjutas: “Tahaksin vägagi selles rollis (paša) olla.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 164 korda, sh täna 1)