Aasta oli nii ja naa

VOLINIK JA KATUS: Torm pani Lääne-Saare voliniku Lembit Õunaidi maja katuse lendama. Mees ei jõudnudki esimesele volikogu istungile. Foto: Tambet Allik

VOLINIK JA KATUS: Torm pani Lääne-Saare voliniku Lembit Õunaidi maja katuse lendama. Mees ei jõudnudki esimesele volikogu istungile. Foto: Tambet Allik

Volinikul hakkas katus sõitma

Urmas Lehtsalu, naljamees:

Kui järele mõelda, siis oli päris naljakas aasta. Kohe tuleb meelde vallavolikogu istung, kui volinik helistas ja ütles, et ta ei saa istungil osaleda, sest tal sõitis katus ära. Esimese hooga oli see ikka väga mitmeti mõistetav avaldus ja pani kulmu kergitama, aga siis selgus, et suur tuul viinud ta Eiklas asuval majal pool katust ära.

Jõuludeks tõi päkapikk mulle kaardi, millel kiri, et mul on võimalus osta päkapikule kinopilet tema poolt valitud filmile. Ühtlasi saan ma talle filmi vaatamise ajaks maiustusi osta. Kavala omakasupüüdliku päkapiku isik on mulle teada, aga soovi täitmiseni pole ma veel jõudnud.

Isegi hiidlastel on suurem palk

Olev Martinson, maksu- ja tolliameti Kuressaare teenindusbüroo juht:

Eks ta nii on, et meie keskmised palgad on natuke kehvemad või madalamad kui Eesti keskmised. Isegi hiidlastel on tänavu natuke suurem palk olnud kui meil. Mis selle põhjus on, ei oskagi täpselt öelda.

Palju sõltub ju sellestki, kus inimesed tööl käivad. Võib-olla meie inimesed ei käi siis nii palju väljaspool maakonda tööl, saavad tööd ka oma maakonnas. See võib olla üks põhjus. Muidugi võiks palk aga alati kõrgem olla.

Kui vaadata kohalike omavalitsuste tulumaksulaekumisi, siis need on ju tegelikult omadega plussis. Selle aasta eelarvete tegemisel olid omavalitsused tagasihoidlikumad, mis tähendab, et nüüd on ka ülelaekumisi. Need on sellised asjad, mis raha seisukohalt kohe meelde tulevad ja mida tasub välja tuua.

Sündis neli paari kaksikuid

Mari-Liis Aus, Kuressaare haigla vastutav ämmaemand:

Kui tibusid loetakse sügisel, siis beebid loeme kokku aasta lõpus. Üldiselt on sel aastal sünnitusi olnud pisut vähem. Tänavugi on väike poiste ülekaal nagu igal aastal. Siiski on kõik aastad head aastad, kui sünnivad terved lapsed peredesse, kus nad on väga oodatud.

Uhked oleme nelja paari kaksikute üle, nendest kaks paari poisid ja kaks paari on poiss ja tüdruk. Sel aastal oli kõige noorem sünnitaja 16-aastane ja kaks kõige vanemat sünnitajat 42-aastased. Jätkuvalt eelistatakse peresünnitusi.

Mesilindudel enam-vähem aasta

Ergo Oolup, mesinik:

Kuidas kellelgi, inimlik soov on ju, et alati võiks veidi parem olla.

Mina ei saa kurta, lõppev aasta oli kokkuvõttes enam-vähem. Meesaaki ja mesindamist mõjutas see, et kevad oli üsna külm, juulikuu aga väga kuiv. Samas ei tohi saagi üle kurta.

Talve pehme algus on olnud mesilaste jaoks pigem hea. Talvitumisel on ehk tähtsaim, et temperatuur ei kõiguks väga palju.

Valus vaadata, kuidas teine saab

Aivar Sõrm, kalamees:

Selline keskmine aasta oli. Arvestust pean ma haugi järgi. Kalal käisin umbes sama palju kui möödunud aastal, nii nädalas korra, aga kala sain kaks kord vähem. Eelmisel aastal sain kala 400 kilo kanti, kuid see aasta jäi kahesaja peale. Mulle tundub, et kilo ja suuremate haugide varud on otsakorral. Eks järgmised aastad näita. Väikest on küll, aga suurem põlvkond on vist otsa saanud.

Teine asi, mis mulle silma hakkas, oli see, et üle viiekilone haug jäigi mul kätte saamata. Eelmisel aastal oli sääraseid aga mitu tükki.

Tõsi, sel aastal läks linna all umbes kaheksakilone minema, aga kätte sain vaid alla viiekilose haugi. Ja mis kõige hullem – paarimee sai kaks tükki, 8,8 ja 8,4-kilose. Vat see on asja juures kõige valusam, kui teine saab. Kohe hooaja rikkus ära. Aga üldkokkuvõttes tegin talle ikkagi paarikümne kalaga ära. Sellega võib rahule jääda.

Edasi loe kolmapäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 343 korda, sh täna 1)