Viis aastat kõhutantsu Pärsamal (FOTOD) (1)

VÕLUSID SÜDAMEID: Tantsijatest jäid pildile (vasakult) juhendaja Taimi Kirr, Liina Saar, Liisbet Kakko, Inga Trei, Anne Kakko. Foto: Tambet Allik

VÕLUSID SÜDAMEID: Tantsijatest jäid pildile (vasakult) juhendaja Taimi Kirr, Liina Saar, Liisbet Kakko, Inga Trei, Anne Kakko. Foto: Tambet Allik

Pärsama ja Orissaare kõhutantsijad andsid pühapäeval kauni sünnipäevakontserdi, tähistades sellega ühtlasi Pärsama tantsutrupi viiendat tegutsemisaastat.

“Esialgu tantsiti kõhutantsu selleks, et valmistada naisi ette sünnitamiseks,” rääkis kaunite tantsude vahepeal tantsija Liisbet Kakko, lisades, et see oli rituaalne tants, mille eesmärk oli tõsta naiste viljakust. “Ka meie grupist on seda näha olnud, sest viie aasta jooksul on kuus naist lapse saanud,” muigas Kakko, kelle sõnul on kõhutants tänapäeval üks kunstiliike.

Seda tantsuilu õnnestus saalisolijatel ka näha. Naeratus suul, nautisid sünnipäevalapsed oma etteasteid ja võlusid publiku südameid, keda oli kokku tulnud vaid paarkümmend. Lisaks rühmatantsudele avanes võimalus näha ka tantsijate enda loodud soolotantse, seda nii tantsurühma juhendaja Taimi Kirre kui ka tantsijate Liisbet Kakko ja Kadri Kaburi esituses.

Pärast esinemist tähendas särav ja päikseline Taimi Kirr, et tantsijad annavad talle palju energiat ja ta armastab neid kõiki piiritult. “Üksi ei sünni midagi, kõik ikka koostöös,” rääkis Kirr, kes pühapäeval andis edasi kurva sõnumi nii tantsijaile kui ka kultuurimaja juhatajale: otsuse loobuda rühma juhendamisest.

Nii ei möödunudki seekordne sünnipäev pisarateta. Tantsija Kadri Kabur andis üle lillekorvi, sõnades: “Me täname sind, Taimi, kes sa oled meie looja ja päike. Ning kui me oleme 90-aastased ja ikka veel tantsime, tulge meid ikka ja jälle vaatama.”

Pärsama kultuurimaja juhataja Aina Tomson nentis magusakorvi üle andes, et ta teadis küll, et tüdrukud on andekad ja tublid, aga seda, et nad on nii tublid, ei osanud ta arvatagi, sest kontsert oli lihtsalt imeline.

Rohkem kui kaheksa aastat idamaise tantsuga tegelenud Taimi Kirr ütles hiljem, et tema arvates on tal nüüd õige aeg loobuda. “Lihtsalt üks eluetapp, juhendamine Pärsamal, on läbi saanud,” arvas ta, lisades samas, et ega ta ise tantsimisest loobu. Kirre sõnul on need viis aastat olnud tema jaoks parim aeg.

Taimi kinnitas, et naised, kes kultuurimajas trennis käivad, on kõik väga toredad ja üksteist hoitakse väga. Kuna Pärsamal ja Orissaares õpitavad tantsud olid enam-vähem samad, otsustasid Orissaare tüdrukud käia ka Pärsamal proove tegemas ja nii ongi neil kokku nii-öelda segaseltskond.

Küsimusele, kui populaarne on tänapäeval kõhutants, vastas Taimi, et kõhutantsu tippaeg on vahest möödas. “Samas, need, kes sellega tegelevad, naudivad seda,” möönis ta, lisades, et ega suur publik olegi oluline, teinekord on väike seltskond hoopis hubasem ja õdusam.

Esimesest trennist alates rühmas tantsinud Pärsama raamatukogu juhataja Tiina Sild tõdes, et talle on need tantsud andnud tohutu energia ja soovi kodust välja tulla. “Muidu istuksin teleka ees ja koguksin rasva,” arvas ta, naerdes samas, et ega ta kõhutantsutreeningutel kaalu kaotanud küll ei ole, sest “peab ju olema materjali, mida väristada”.

Tiina sõnul on neil väga tore seltskond, kus ei ole intriige. “Meil kõigil on selline kiiksuga huumorimeel ja esinemistel juhtub alatasa igasuguseid lustakaid asju,” tähendas ta.

Esimesest trennist peale on tantsinud ka Inga Trei. Kui alustati, oli naisi kolmekümne ringis, nüüd on jäänud neid kümmekond. Praegu tantsivad Kaie Väljaäär, Ive Kuningas, Eveli Rohi, Tiina Sild, Kadri Kabur, Anne ja Liisbet Kakko, Inga Trei, Liina Saar, Maarit Toompuu.


 

Publik: ilus on ju vaadata!

Jüri Nelis Pärsamalt, kelle naine Kaie Väljaäär samuti tantsib, ütles, et nii liigutav kontsert oli, et võttis kohe pisara silma. Jüril ei ole selle vastu midagi, et ta naine tantsib. Vahel käivad naised ka nende kodus harjutamas. “Mulle meeldib, kui inimesed ennast liigutavad, ja ilus on ju vaadata,” kinnitas ta.

Rimma Tuus ja Liidia Raaper märkisid, et kontsert oli väga ilus. “Aga kus on Leisi valla mehed?” põrutas Rimma, lisades, et selline ilus kontsert ja veel tasuta, ning publikut nii vähe! “Mehedki võivad ju tänapäeval kõhutantsu tantsida, kui tahavad vormis olla. Hea on ka see, et vanus ei loe sellise tantsu puhul üldse,” loetles ta kõhutantsu plusse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 341 korda, sh täna 1)