Metssead tormavad teele (20)

MITMESAJAKILONE ELUKAS: Korjust transportinud jahimees Egon Rahneli sõnul ei kõlvanud Ivo Silla autoga kokku põrganud kult muuks kui koeratoiduks.  Foto: erakogu

MITMESAJAKILONE ELUKAS: Korjust transportinud jahimees Egon Rahneli sõnul ei kõlvanud Ivo Silla autoga kokku põrganud kult muuks kui koeratoiduks. Foto: erakogu

Kuressaare ja Muratsi vahelisel teelõigul, linna piirist vaid mõne kilomeetri kaugusel on autojuhid tänavu sügisel varasemast sagedamini kohanud metssigu, kes võivad ootamatult teele ilmudes tõsiseid õnnetusi põhjustada.

Umbes kuu aja eest jooksis mõne kilomeetri kaugusel linna piirist Ivo Silla Opel Omega ette suur kult.

“Hakkasin hommikul poole kaheksa paiku linnast tulema, sõitsin rahulikult üheksakümnega, kui järsku oli ta seal nagu taevast ette visatud,” meenutas Sild. “Ma ei saanud teha ka midagi – äkki oli kult ees ja autol esiots sees.”

Silla sõnul tuli kult teest vasakule jäävast võsast ja oli minemas üle tee paremale, lahe poole. “Siga natuke ukerdas veel tee peal, läks kaskede vahele ja sinna ta surnult maha jäi,” märkis Sild. Kuldiga kokku põrganud vana autot remontida polnud enam mõtet.

Sild sõidab Kuressaare–Püha–Masa teed tihti, kuna elab Ilplas. “Hirvesid ja kitsi on tee peal sageli,” rääkis ta. “Sigu pole aga mitte mina üksi näinud, päris mitmed on neid näinud. ”

Silla autolt löögi saanud sea korjuse viis minema Laugi jahiseltsi jahimees Egon Rahnel. “Ikka päris mitusada kilo oli,” hindas jahimees lõpnud kuldi raskuseks. Korjuse keetis jahimees koertele söögiks. “Loom oli ju üks suur verevalum ja ega sealt muud saanud olekski,” nentis Rahnel.

Kuigi Kasti külas elav Rahnel sõidab Kuressaare ja Muratsi vahelist teed sageli, pole ta ise seal ühtki metssiga kohanud. “Aga ma tean, et mõnele on sead auto ette jäänud küll,” sõnas ta.

Rahneli arvates meelitavad sigu teed ületama läheduses kasvavate tammede tõrud. “Kindlasti meeldib sigadele ka adrus tuhnida. Praegu on merevesi nii madal ja midagi ikka toiduks leiab,” rääkis Egon Rahnel. “Rohujuurikaid, mis enne olid vee all, saab nüüd ju kenasti kätte.”

Muratsi kandis jahil käiva Rahneli sõnul seal metssigu eriti palju ei ole. “Üks umbes kahekümnepealine kari käibki edasi-tagasi,” märkis kütt. “Nüüd on neid pisut vähem, paar looma on auto alla jäänud.”

Iga päev Muratsi ja linna vahet sõitvat Reedat paneb imestama, et lahe ääres nii palju metssigu üle tee voorib. “Olen varem trehvanud küll põtru, aga sigu seni mitte,” ütles Reeda, lisades, et nägi möödunud nädalal koguni kaks korda siga teel.

“Need sead, keda mina nägin, ei läinud risti üle tee, vaid jalutasid tee ääres või piki teed.”

Reeda abikaasa juhtus veidi rohkem kui nädal tagasi nägema, kuidas 10-pealine seltskond üle tee rühkis.

“Sõidan maksimaalselt 70 km/h ja isegi kaugtuledega näen neid peaaegu liiga hilja,” tõdes naine, kelle hinnangul on põtra kergem märgata. “Kas on võimalik, et see sigade tee peale kippumine on kuidagi seotud jalgrattatee ja selle valgustusega?” arutles Reeda. “Kui seaprobleem jääb püsima, ehk peaks mingid hoiatavad märgid üles panema.”

“Pihtla tee ääres on kogu aeg olnud ulukiterohke piirkond,” tõdes Laugi jahiseltsi juhatuse esimees Andrus Sepp.

“Et seal kandis väga palju sigu oleks, meile signaali tulnud ei ole,” kinnitas aga Saarte jahimeeste seltsi tegevjuht Ilmo Torn, lubades seda infot jahiseltsiga jagada. “Üldjuhul käib seajaht aastaringselt,” selgitas ta. “Põrsastega emist ei lasta ajujahi alguseni, 1. oktoobrini. Kesikuid võib aga ka muul ajal küttida.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 377 korda, sh täna 1)