Uute toetustega pole kõik veel lõpuni selge

Saarte Hääl uuris nädal tagasi Kuressaares põllumajandusministeeriumi poolt läbi viidud  põllumajandustoetuste infopäeva järelkajana, milline on saarlaste valmisolek uue finantsperioodi maaelu ja põllumajanduse toetuste taotlemiseks.

“Minu meelest on rahvas täis uudishimu ja teada tahtmist,” sõnas infopäeval otsetoetuste ja rohestamise tingimusi tutvustanud põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik. Samas, võrreldes päev varem maakondlike infopäevade turnee esimese üritusega Paides, olid saarlased rahulikumad ja küsimusi laekus vähem.

Mitmed infopäevast osavõtjad pöördusid oma spetsiifiliste küsimustega Mai Talviku poole ürituse vaheajal.

“Küsimused on asjalikud, mingisugust hala ega nuttu küll kuskil ei ole,” kinnitas Talvik, kelle sõnul tundsid inimesed huvi   rohestamise ja metsasuse erisuse  võimaliku kehtima hakkamise kohta Saaremaal, mille kohta pole Euroopa Komisjonist veel lõplikku otsust tulnud.

Talvik möönis, et kindlasti pole kõik asjad veel üheselt arusaadavad. Infopäevadelt laekunud tagasiside viiakse väikeste paranduste näol sisse ka põllumajandusministeeriumi kodulehel üles riputatud slaididele. Parandused puudutavad näiteks mõisteid, millest ametnikud ja tootjad ei saa alati päris ühtemoodi aru. Ta tõi näitena sõna “põllumaa”, mida kasutades peavad ametnikud silmas kogu tootja kasutuses olevat põllumaad, kuid mida tootja võib käsitleda hoopiski ühe põlluna.

Orissaare talunik Aavo Aljas ütles, et suures plaanis on tal uue perioodi toetuste taotlemise tingimustest pilt olemas, kui lünki esineb detailides. “Väga palju võib olla nüansse, millest hetkel veel ei tea, ja kas ametnikud isegi teavad, kuni Brüsselis pole maaelu arengukava vastu võetud,” lausus Aljas, kes vajadusel ei välistanud ka konsulendi abi kasutamist toetuste taotlemisel.

Suurimaks küsimärgiks on Aljase jaoks ka pärast infopäeva endiselt rohestamise nõuded, kuna siiani pole selgunud, kas Saaremaa põllumehed pääsevad ökoalade määramise nõudest. Head tunnet ei tekitanud Aavo Aljases infopäevalt saadud teadmine, et järgmisel aastal võib ÜPT langeda toetusaluse pinna suurenemise tõttu tänavuselt 114 eurolt 77 eurole hektari kohta.

Valjala viljakasvataja Jaan Sink ütles, et tema jaoks on toetuste tingimustega segaseid asju praegu palju. “Ma küll ei ütle, et mul asi selge on,” lausus Sink, keda eelkõige huvitavad keskkonnatoetusega seonduvad tingimused.

“Tegin juba sügiskülvid maha, aga kui nüüd selgub, et mu sügiskülvid ei lähegi kevadel uute tingimuste alla ja ma jään sellepärast keskkonnatoetuse taotluse võimaluseta, kes siis süüdi on,” küsis Sink, kes lõppenud eelarveperioodil jäi keskkonnatoetustest ilma põhjusel, et toetuse tingimused polnud õigeks ajaks selged.

Jaan Sink leiab, et uue Maaelu arengukava toetuste saamise tingimused peaksid olema detailideni paigas aasta enne nende avanemist. “Oleme Maaelu arengukava uute tingimuste tutvustamisega ja õppepäevadega täpselt 12 kuud hiljaks jäänud. Olen raudselt veendunud, et tsiviliseeritud maailmas on normaalne selliseid asju aasta aega ette teatada,” ütles talunik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 262 korda, sh täna 1)