Saarlane kirjutas teismelistele tõelise seiklusromaani (5)

UUDISTAMAS: Eile oli Kuressaare Rahva Raamatus uut saarlase sulest pärit seiklusromaani lähemalt vaatamas kaupluse klient Riina Voog. Foto: Tambet Allik

UUDISTAMAS: Eile oli Kuressaare Rahva Raamatus uut saarlase sulest pärit seiklusromaani lähemalt vaatamas kaupluse klient Riina Voog. Foto: Tambet Allik

Margus Müür, kirjanikunimega Marcus E. Zumm, sai maha sõna otseses mõttes suure asjaga – tema vastilmunud esimeses raamatus “Piraatide kuninganna” on ühtekokku 661 lehekülge.

Kaua tehtud kaunikene – ka nõnda võib Margus Müüri esikromaani kohta öelda, sest kirjutama asus ta seda juba 2005. aastal. Kirjutanuks ta veidi veel, saanuks kirjutamise algusest varsti kümme aastat täis. Aga nüüd on “Piraatide kuninganna” trükisoojana raamatukauplustes saadaval. Marguse sõnul on see noorele lugejale mõeldud seiklusromaan. “Sellisele varateismelisele,” lisas ta.

Et Margus on juba väiksest peale ihanud kirjanikuks saada ja olnud suur “Seiklusjutte maalt ja merelt” sarja fänn, tuli ükskord kirjatööga lihtsalt algust teha. “Otsustasin, et mu esimene raamat võiks olla sarnane, mida ma ise noorena hullult lugeda tahtsin. Nii ma siis proovisin.”

Kirjutama hakkas ta, õppides Tallinnas ja elades legendaarses Pärnu maantee ühiselamus. Kui keegi ei tea, millise ühikaga tegemist, siis võib öelda, et hiljem filmiti samas majas näiteks seriaali “Ühikarotid”. “Ostsime sinna ühe vana arvuti ja kuna vahel polnud õhtuti midagi teha, sai seal kirjutama hakatud. Eelkõige toakaaslase õhutusel,” tunnistas Margus.

Kuigi raamatu kirjutamine võttis aastaid aega, ei tekkinud tal kordagi käega löömise mõtet. Tõuke sai ta kooliajal kirjandeid kirjutades. Kuressaare gümnaasiumis õppinud Margus üritas neid kirjutada nii, et kui neid ette loetakse, oleks kuulajail naljakas. “Kirjutasin humoorikaid asju ja vaimustuses olid nii õpetajad kui ka teised õpilased. Kõik teadsid, et viimase kirjandina loetakse ette minu oma ja seal saab alati nalja.”

Margus Müür arvabki, et kirjutamishuvi tuleb kirjandusõpetajate kaela ajada. Maret Laurson ja Merle Rekaya (toona Rätsep) – neile kuulub Marguse tänu.

“Piraatide kuninganna” on ajalooline seiklusromaan 18. sajandist. Selle peategelane on baltisaksa aadlimehe tütar Helena Bevarrie, kes elab isa ja kasuemaga Eestimaa kubermangus Harku mõisas. Nagu toona kombeks oli, ise noored endale kaasat valida ei saanud, nende eest otsustasid vanemad ning sama saatus ootas ka Helenat. Noor neiu oli aga iseteadlik ja parasjagu seiklustejanune, sestap otsustas ta kodust jalga lasta. “Sellest seiklus pihta hakkabki,” tähendas Margus Müür.

Autorilt on küsitud, kas ta ei pelga, et noored ei jaksa või ei viitsi nii mahukat raamatut läbi lugeda, kuid tema usub, et loetakse küll. “Mina jaksasin küll noorena pakse raamatuid läbi lugeda ja näiteks “Harry Potteri” viies osa on ju suisa 900 lehekülge paks – jaksavad lugeda küll,” nentis Müür. Nõnda loodabki ta oma esikraamatule igati sooja vastuvõttu. Saaremaal leiab Margus Müüri seiklusromaani näiteks Rahva Raamatust.

Välja andis autor raamatu oma raha eest, ka kujunduse ja küljenduse tegi ta ise. Toimetajana kasutas ta ühe noore toimetaja abi. Margus Müüril on aga juba käsil järgmine raamat.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 700 korda, sh täna 1)