Ruhnu saarel joodikuid ei ole (4)

Kui paljudes väikestes maakohades on alkoholism suur probleem, siis 60 püsielanikuga Ruhnu saarel joodikuid väidetavalt ei leidu.

“Vaat see on üks suurepärane asi, et meil neid ei ole,” ütles Ruhnu vallavanem Jaan Urvet. “Meil ei ole sotsiaalsete probleemidega inimesi ja meil ei ole alkohoolikuid, täiesti ausalt.”

Vallavanema sõnul leidub küll väikestviisi õlle libistajaid, ent keegi ei jää kusagile lääbakile maha ega nori tüli. “Suvel mõnedel suvitajatel seda omavahel juhtub, aga Ruhnu oma inimestega neid probleeme ei ole,” kinnitas ta.

Vallavanema sõnul on ruhnlaste palgad väikesed, keskmine pension on Ruhnu mõistes juba hea palk. Sellistes oludes ei tule Urveti hinnangul elust midagi välja, kui hakata liiga palju viina jooma. Teisalt ei arvesta ruhnlased asju sageli üldsegi mitte rahas. “Kui on vaja naabrile appi minna, siis minnakse ja teinekord tullakse jälle sulle appi,” selgitas vallavanem, kelle sõnul kogevad altvedajad või ebaeetiliselt käitunud inimesed tõrjutust.

Jaan Urveti sõnul distsiplineerib väikesaare elanikke eelkõige saare kaugus mandrimaast ja kogukonna tähtsus inimese toimetulekul. “Ruhnus teatakse, et kui sa lähed kogukonnaga vastuollu, siis ei saa sa enam hakkama,” rääkis vallavanem. “Kui sa oled joodik, heidab kogukond su välja.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 493 korda, sh täna 1)