Ohtlik tehiskanep on jõudnud ka Saaremaale (8)

Politsei viimastel andmetel algatanud ka Saaremaal uurimise sünteetilise kanepi ehk spice’iga kauplemise kohta. Võrreldes tavalise kanepiga on tegemist palju ohtlikuma narkootikumiga.

Riigiprokuratuuri nõunik Carol Merzin kinnitas, et prokuratuur tegeleb Saare maakonnas narkootikumidega seotud teemaga, ent midagi täpsemat öelda on veel liiga vara. “Kui meil on midagi öelda, anname teada,” jäi ta napisõnaliseks.

Narkoturul ringleb sünteetiline kanep juba aastaid. Kolmapäeval teatas üleriigiline meedia, et alates septembrist on Rakveres spice’i suitsetamise tagajärjel haiglasse sattunud üheksa noort. Ka Kuressaare politseijaoskonna noorsoopolitseinik Minna Raun hoiatas eelmisel nädalal ilmunud Kuressaare gümnaasiumi lehes Meie KG: “Kanepi kõrval on turule tulnud sünteetiline kanep (noorte jaoks ka spice, K2, mädi), mis kujutab endast tarvitajatele suurt ohtu.”

Eestis sünteetilist kanepit tarvitanud noored on oma kogemusi kirjeldanud järgmiselt: surmahirm, paanikahood, paranoia, hallutsinatsioonid, oksendamine, teadvusekaotus. Paljudes riikides on selle mõnuaine tarvitamine lõppenud surmaga.

Raun kirjutab, et ehkki oma valikutes oleme kõik vabad, ei anna kanepi tarvitamine supervõimeid ega lahenda probleeme, pigem süvendab neid. Tema sõnul on palju teisi võimalusi oma ellu rõõmu ja rahulolu tuua. “Muredele leiab lahendused nendega tegeledes ning vajadusel abi paludes,” märgib Raun.

“Seega kui autode remontimine enam pinget ei paku, siis on ehk IT-valdkond sinu uus väljakutse või miks mitte mõni uus spordiala, mida harrastada,” pakub Raun õpilastele välja alternatiive kanepile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 285 korda, sh täna 1)