Kuressaare filminädalal linastub seitse head filmi

VÄRVIKAS: Filminädala plakatikujunduse on teinud Saaremaalt pärit Kristjan Kesküla, kes õpib Eesti kunstiakadeemias graafilist disaini.

VÄRVIKAS: Filminädala plakatikujunduse on teinud Saaremaalt pärit Kristjan Kesküla, kes õpib Eesti kunstiakadeemias graafilist disaini.

Detsembri esimese nädala teises pooles on taas põhjust Kuressaare TeatriKinno minna ja jälle nii, et ühel päeval suisa mitmele seansile järjest.

Teoks saab järjekordne Kuressaare filminädal, mis, tõsi küll, on pigem pikk nädalalõpp. Filminädala korraldaja, linna kultuurinõunik Heli Jalakas tõdes, et tänu Sõpruse kino, Tartu Elektriteatri ja Forum Cinemas’ abile on võimalik Kuressaares näidata häid filme mulluse või tänavuse Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) programmist. Ühtekokku on filme Kuressaarde tulemas seitse: kaks neist linastub reedel, kolm laupäeval, kaks pühapäeval.

“Ma loodan, et need seitse filmi rahuldavad meie vaatajaid, seda enam, et näiteks kahe puhul näeme meie Eesti linnadest esimestena need filmid ära,” avaldas Jalakas. Jutt on filmidest “Vääramatu jõud” ja “Whiplash”. Viimane jõuab kultuurinõuniku sõnul Forum Cinemas’ kinos ekraanile alles jaanuaris. See film noore jazzmuusiku teest tippmuusikasse on tänavu ka PÖFF-i Põhja-Euroopa filmide võistlusprogrammis.

Sel aastal on filminädala piletimüügiga alustatud varem ning Jalaka sõnul on omajagu pileteid müüdud. “See oli rõõmustav uudis, et inimesed on selle filminädalalõpu omaks võtnud ja meil on nišikinole vaatajaskond täiesti olemas.”
Filmivalik on tänavu seinast seina ja filme on mitmest riigist. Traditsiooniliselt on üks filmidest dokumentaalfilm. “Aga see on täispikk dokumentaal ja sama hästi vaadatav kui mõni mängufilm.” Jutt käib moefilmist “Puistake mu tuhk Bergsdorfi” (USA), mis kuulus eelmise aasta PÖFF-i MoeKino eriprogrammi. Filmi peategelane on väärikas vanuses kaubamaja oma töötajate, partnerite ja klientidega. See on oluline peatükk USA luksusmoe ajaloost, arengutest ja karakteritest. Filmi on lubanud kommenteerima tulla Kuressaarest pärit moelooja Piret Puppart.

Poola nüüdisaegse hinnatuima režissööri Pawel Pawlikovski “Ida” kandideerib ka võõrkeelse filmi Oscarile. See on meistriteos, mis toob esile traumad, moraalsed valikud ja näriva süütunde, mis on sügavalt juurdunud idaeurooplase psüühikasse.

Filminädalal linastub ka legendaarse norra näitlejanna ja režissööri Liv Ullmanni “Preili Julie” (Norra, Suurbritannia, Iirimaa). Meisterlikud rollid teevad seal Hollywoodi staarid Jessica Chastain ja Colin Farrell.

Cannes’i filmifestivalil eriauhinnaga pärjatud ning publiku ja kriitikute lemmikfilmi “Vääramatu jõud” (Rootsi, Taani, Norra) on saatnud edu kevadest saadik. See on ka arvatavasti üks huvitavamaid filme programmis.

“Reis Itaaliasse” (Suurbritannia) on film kahest mehest ja kuuest einest kuues restoranis üle Itaalia: Liguurias, Toscanas, Roomas, Amalfis ja lõpp-peatuses Capri saarel. See on peene huumoriga film, mida ei maksa tühja kõhuga vaatama minna.

Cannes’is Kuldsele Palmioksale kandideerinud film “Sils Maria pilved” (Prantsusmaa, Šveits, Saksamaa) räägib filmistaaridest, pakkudes vaatajale elutruu kõrvalpilgu staaride eraelule. Süžee keskendub vananemisega kaasnevatele muudatustele näitlejanna professionaalses elus ja rollipakkumistes ning seda saatvale emotsionaalsele mõjule.

Heli Jalakas loodab väga, et filmipublik kasutab pakutud võimalust ja tuleb filme vaatama, sest siis on korraldajail jaksu ja rõõmu organiseerida seda jälle ka tulevatel aastatel. Üks suur pluss on filminädala filmide juures veel – tänu linnavalitsuse ja loodetavale Kultuurkapitali toetusele on pileti hind ainult kolm eurot. Filminädal algab 5. detsembril.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 203 korda, sh täna 1)