Hea kui merehõbe koduväravasse kätte tuuakse

KALAPÜÜGIJUTUD: Kihnust pärit Helje Kreem käib ise Kungla sadamast kalavetel. Valjalas uurib ta Alar Aasa kalakaupa. Foto: Tambet Allik

KALAPÜÜGIJUTUD: Kihnust pärit Helje Kreem käib ise Kungla sadamast kalavetel. Valjalas uurib ta Alar Aasa kalakaupa. Foto: Tambet Allik

Kuldne päikeseketas pillutab viinakuu viimase päeva hommikul vallatuid kiiri Veerenina lautripaigas sillerdavale mereveele. Rahulolevate naeruste nägudega astuvad paadist kaldapealsele kalurid Arno Tuulik ja Marje Ruumet.

Staažikas kalamees, ka ookeaniavarusi kündnud Arno Tuulik võtab telefonikõne ettevõtja Alar Aasale. “Võid varsti sõitma hakata. Tänane saak on meil üsna rikkalik – lesta, räime, haugi, siiga, forelli, ahvenat –, kõike jagub,” edastab kalur sõnumi kokkuostjale.

Kokkulepe saavutatud, pakivad kalurid saagi koos võrkudega kilekottidesse, tõstavad kotid sõiduki järelkärusse ja peagi sõidavad nad Veereninalt Võhmale võrke puhastama.

Pereettevõtjail on kodu juures abiline ootamas. Kaida Lahke on lahkesti nõus kala võrkudest välja võtma. Kolmekesi, omavahel nalja heites ja maailma asjadest rääkides, läheb igavavõitu ja tüütu töö nobedasti.

Kalamees rõõmustab hea saagi üle

“Näe, selle sügise esimene suur vikerforell. Viker tahab külma vett. Siiga saime samuti ja parasjagu suuri ahvenaid. Tuuled tõid kala meie püügivette,” rõõmustab Arno Tuulik.

Kalamehe kaasa Marje ütleb, et tänavune aasta oli lesta poolest üsna kehv. Seekord on aga sedagi kala piisavalt. Ja mis samuti tähtis, lest on suur ja rasvane. “Mõni ütleb, et lest on vesine kala. Aga ta ju elab vee sees ja sellest kalast annab kalasõbral sada imet teha –kuivatada, praadida, suitsutada, küpsetada, marineerida ja mida kõike veel,” teab kalamees.

Ahvenadki on kopsakad. Siiga on küll vähe, kuid esimesed suuremad vääriskalad lähevad kindlasti esimeses järjekorras kaubaks. “Septembris saime ühel päeval paarkümmend kilo siiga. Alguses tulevad väiksemad isakalad, kes valmistavad emakaladele kudemispaika ette. Siis tulevad kudesiiad. Esimesed on juba kohal. Kauaks nad siia ei jää. Täna õnnestus meil mõni kaldale tuua,” räägib kalamees.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 560 korda, sh täna 1)