Aasta isa kasvatab lapsi eeskujuga

PESAMUNAGA: “Pisitütart kasvatada on olnud veidi teistmoodi kui poisse,” tunnistab aasta isa Kaido Kirst, lisades muiates, et tütred oskavad ikka isad ümber sõrme keerata. Foto: Tambet Allik

PESAMUNAGA: “Pisitütart kasvatada on olnud veidi teistmoodi kui poisse,” tunnistab aasta isa Kaido Kirst, lisades muiates, et tütred oskavad ikka isad ümber sõrme keerata. Foto: Tambet Allik

“Meil on olnud poistega salamisi kokkulepe, et mina ei tekita piinlikkust neile ja nemad mulle,” ütleb tänavu aasta isaks valitud Saaremaa tuntumaid põllumehi Kaido Kirst.

Kaido ja tema kaasa Tiia peres kasvab neli last. Kaks vanemat poega Tanel ja Karl on läinud isa jälgedes, valides põllumajanduse, noorim poeg Teet õpib aga Kuressaare ametikoolis paadiehitust. Pere kõige noorem, 8-aastane heledapäine pisipiiga Karola õpib aga esimest aastat Valjala põhikoolis.

Küsimusele, mis on laste kasvatamisel oluline, vastab nii Saaremaa aasta põllumehe tiitli pälvinud kui ka mitmetel vabariiklikel viljelusvõistlustel tunnustatud mees, et kindlasti töö ja eeskuju. Tublisid lapsi ei kasvata üksnes isa ja ema, vaid kogu tugev perekond – ka vanaemad, vanaisad, onud ja tädid.

Tütrel pilk peal

Pisitütart kasvatada on olnud veidi teistmoodi kui poisse. “Poistega oli nii, et kui kusagil üritustel käisime, siis ega nad meist suurt kaugemale läinudki, aga tüdrukul peab kogu aeg pilk peal olema,” viitab Kaido muiates tütre särtsakale loomusele. Lisab, et kui on mänguasjade poodi minek, siis kiputakse sinna pigem koos isaga.

Tegelikult on aga Kõriska küla Nuudi talu peres sõnaõigus nii emal kui ka isal ning kodutöidki tehakse tihtipeale ühiselt. Näiteks tahtnud poisid minna metsa puid tegema, aga külmakraade olnud õues veidi paljuvõitu. Poisid olevat metsa minekut muudkui peale ajanud, kuid isa ei jäänud nõusse, kuna sellise külmaga ei lähe traktor käima. “Ema ütles, et pole siin miskit, hakkame siis koristama,” räägib Kaido, meenutades, et vennad olevat siis öelnud väikesele õele, mis tema ootab, miks ta ei korista. “Aga mina olen printsess ja ma ei pea koristama,” teatanud piiga.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 473 korda, sh täna 1)