Täna räägime Iffiga ajateenistusest (6)

Mina olen seda meelt, et kui tegemist on normaalse terve noormehega, tuleks see sõjaväeaeg oma isamaa nimel ikka ära teenida. Püüda tänapäeval oma riigis iga hinna eest sellest kõrvale hoida – see on alandav ega ole džentelmenlik käitumine.

Vanasti öeldi, et sõjavägi teeb poisist mehe. Tühjagi! Mõni isane inimene, nagu mina, on terve eluaeg laps olnud ja jääbki lapseks. Teatud karastuse see ajateenistus siiski annab ja annab ka väga tugeva põhja mõnele ilusale sõprussidemele.
Minu sõjaväeaeg oli lust ja lillepidu, sest sattusin teenima Tallinna ja olin sõjaväeorkestris suure trummi mängija. Tõelist valu ja vatti nägin ainult alguses. Pärast oli orkestris väga tore olla.

Õppepunktis olime algul poolteist kuud ja pärast seda, kuna teenisin sisevägedes, valvasin kuu-kaks Vasalemma vangilaagrit. Hommikul kuuest üles ja kohe paariks tunniks lumehange roomama ja õppusi läbi tegema – see oli, kuramus, ikka raske küll. Režiimi järgi elamine oli alguses küllaltki keeruline, aga raskustega harjub.

Ma ei näe midagi halba ka alternatiivteenistuses. Kõik inimesed ei ole ju ühtemoodi. Panna mõni lillenuusutaja või luulearmastaja kaevikusse automaadist tulistama – nad ei saa sellega hakkama. Minu teenistuse ajal üks moldaavlane ei jaganud püssiasjandusest midagi ja pauk käis, nii et kuul lendas teise poisi peast millimeetri kauguselt mööda. Tööteenistuses, näiteks vanureid aidates, oleks sellistest poistest riigile sada korda rohkem kasu.

Rääkides aga naistest sõjaväes – minu meelest peaks armee olema siiski meeste punt, kes kaevikutes roomab ja võitleb. Kui aga mõni naine ei saa automaati kaissu võtmata magada, siis mingu sõjaväkke, aga kohustuslikuks ma seda ei teeks. Naine on ju meie maailmas number üks. Tänu sellele, et tema sünnitab järelkasvu, kasvatab poegi ja tütreid, hoiab kodukolde soojana. Minu jaoks on see mudel igikestev.

Pealegi olen filmist ja võib-olla ka elust aru saanud, et kui suure meestekarja hulgas on neid ilusamaid inimesi ka, siis lähevad seal suhted omavahel sassi. Mina ei arva, et üks meessoldat vaataks naissoldatit kui sõdurit. Ta vaatab teda ikka nagu naist.

Eraldi naisteväeosad on ka jama. Kes neid kamandab? Ka mõni naine? Ma ei usu, et sest midagi välja tuleb. Seega, naised kohustuslikult sõjaväkke – no tänan väga!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 282 korda, sh täna 1)