USA saarlane räägib asendusemadusest (1)

PÖIDEL: Oktoobri lõpul külastas Piret Harmon koos abikaasa Edwardiga Pöide pruulikoda. Foto: erakogu

PÖIDEL: Oktoobri lõpul külastas Piret Harmon koos abikaasa Edwardiga Pöide pruulikoda. Foto: erakogu

Kolmekordne surrogaatema Piret Harmon, kellest Saarte Hääl kirjutas juba 2007. aastal, astub üles tänaõhtuses ETV “Pealtnägija” saates, murdmaks müüte, mis seotud asendusemaduse ja selle ümber keerleva kumuga.

“Pealtnägija” uurib, kas asendusemadus on oma keha müümine ja kes valib lapsi n-ö kataloogist. Saatetutvustuses märgitakse, et raha eest teistele laste sünnitamine oli viimati jutuks, kui käisid tulised vaidlused kooseluseaduse ja samasooliste õiguse üle pere luua. Et seda teemat saadab palju müüte ja müra, otsis “Pealtnägija” üles teadaolevalt ainsa eestlase, kes on olnud kommertsalustel asendusema koguni kolmele lapsele.

Esimene stereotüüp, mille 46-aastane Saaremaalt pärit Piret Harmon murrab, on see, et ta ei ole töötu, vähese haridusega ega üksik. Miks otsustas siis nii kodus kui ka tööl edukas pereema hakata võõrastele lapsi sünnitama, kuuleb lähemalt tänaõhtuses saates.

Saarte Häälele rääkis Piret seitse aastat tagasi ilmunud intervjuus, et kuigi Ameerika Ühendriikides on surrogaatema abil lastesaamine olnud võimalik juba aastakümneid, on see siiani teema, mida käsitletakse reservatsiooniga.
Tulevased vanemad ja surrogaatema kandidaadid käivad Piret Harmoni sõnutsi läbi tihedast sõelast. See tähendab põhjalikku ankeetküsitlust, intervjuud, meditsiinilist kontrolli ja psühholoogilist testi.

Loe ka „Asendusema Piret Harmon: Olen väga rahul lõpptulemusega“, Oma Saar 24.08.2007

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 781 korda, sh täna 1)