Võrgulehtede seire tulemused tekitasid linnas küsimusi (6)

Andmekaitse inspektsioon (AKI) viis augustis ja septembris läbi kohalike omavalitsuste võrgulehtede seire, kus lehti hinnati kümnepunktisüsteemis. Kuressaare linnavalitsuses tekitas küsimusi, miks sai linna võrguleht kategoorias “e-kirjade avalikustamine” 0 punkti.

Kuressaare linnavalitsuse IT-spetsialisti Kendi Paedi küsimusele vastas AKI peainspektor Elve Adamson, kes märkis, et linnavalitsusel on elektrooniline dokumendiregister küll olemas ja selles on ka kirjavahetus registreeritud, kuid puudub juurdepääs mitme kirja sisule. Jutt on kirjadest, millele juurdepääsupiirangut kehtestatud ei ole.

Juurdepääsu puudumine tähendab, et dokumendiregistri kasutajal on võimalik näha vaid seda, millal kiri on registreeritud, lisaks kirja pealkirja, saatjat ja saajat ning veel teatud andmeid. Kirja ennast ei ole aga manusena lisatud ja seetõttu ei ole võimalik seda dokumendiregistri kaudu avada. Seaduse järgi peaks elektrooniliste dokumentide sisuga tutvuda saama ka dokumendiregistri kaudu.

Linna pressiesindaja Geili Heinmaa ütles, et registreerimisel tuleb mõnikord ette, et dokument registreeritakse küll ära, kuid fail lisatakse hiljem. “Kuna süsteemiuuendus toimub paar korda päeva jooksul, ei kajastu uuendus kodulehel piisavalt ruttu ja nii võibki avaneda vaatepilt, kus kirja metaandmed on näha, ent faili mitte,” selgitas Heinmaa.

Heinmaa ütles, et linnavalitsusel on kavas töökorraldust muuta nii, et fail saaks nähtavaks kohe, kui see on registrisse kantud. Plaanis on ka register ise üle vaadata. “Et kindlustada kõikide nende dokumendifailide, millele ei ole juurdepääsupiirangut kehtestatud, nähtavus,” lisas Heinmaa.

Kokku sai Kuressaare linnavalitsus AKI-lt 10 võimalikust punktist 6,5. Parima tulemuse saavutas linnadest Põltsamaa 10 punktiga ning halvima Kunda ja Narva-Jõesuu, mõlemad 5,5 punktiga. Saare maakonnast sai parima tulemuse Leisi vald (8,5 punkti). Mustjala, Torgu ja Pihtla said 4,5 punkti ning olid sellega Saare maakonna pingerea tagumises otsas. E-kirjade avalikustamise eest said maakonnas punkti vaid Kärla, Salme ja Leisi vallavalitsus.

Lisaks e-kirjade avalikustamisele vaadati, kas kohalike omavalitsuste kodulehtedelt on leitavad näiteks asutuse kontaktid ja tööajad, eelarve, palgaandmed, ametijuhendid jne.

Elve Adamson ütles, et seire tulemused peaksid kohalike omavalitsuste tähelepanu juhtima kohtadele, kus saaks midagi paremini teha. Ta lisas, et omavalitsuste kodulehed võiksid olla sellised, et ka võõras inimene väljastpoolt omavalitsust leiaks vajaliku info võimalikult lihtsalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 922 korda, sh täna 1)