Mõega küla kaevuvesi ei ole joomiskõlbulik

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer ütles Saarte Häälele, et Mõega külas on tuvastatud kaevuvee bakterioloogiline reostus.

Reostuse päritolu kohta Haameri sõnul täit selgust veel pole ja seega ei saa ka öelda, kellele ja mida täpselt ette heidetakse.

“Tegemist on bakterioloogilise reostusega, mida põhjustavad imetajate – nii inimeste kui ka loomade – soolestikus elavad bakterid,” täpsustas Haamer.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe ütles, et kui muhulastel on probleeme veega, siis on valla asi sellega tegeleda. “Kuna seal [Mõega külas] on probleeme olnud ka eelnevatel aastatel ja nüüd on need uuesti ilmnenud, siis oli meie ainuke võimalus tellida hüdrogeoloogiline uuring,” sõnas Liitmäe.

Mõega külas läbiviidud uuringus osalenud Eesti geoloogiakeskuse hüdrogeoloogia osakonna nõunik Rein Perens kinnitas, et reostus on ilmne ja lisas, et kontrollitud kaevude vesi ei vasta joogivee kvaliteedinõuetele.

Reostuse põhjuste väljaselgitamise käigus kontrolliti ka lähedal asuvat farmikompleksi, kus tuvastati puudusi, millega seoses alustati süüteomenetlust. Hellamaa farme kasutab praegu ettevõte Muhu Farmid OÜ.

Osaühingu tegevjuht Kristjan Aaso selgitas, et silohoidla kontrollimisel selgus, et silomahl jookseb silohoidlast välja. “See on selline tavapärane asi, et mingi mahl sealt silost tahes-tahtmata tuleb,” nentis Aaso.

Kogumiskaeve Aaso sõnul Hellamaa farmides küll pole, kuid liigne vedelik püütakse kokku korjata saepuru ja turba abil.

Teine puudus oli Aaso sõnul see, et kontrollimise ajal püüti loomi lauta saada ning loomad liikusid kaevust mööda, millega rikuti kaevu sanitaarkaitsevööndi nõuet. Tavaliselt veised kaevude läheduses pole, kinnitas tegevjuht.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 357 korda, sh täna 1)