Kullimäel põles reoveegaas

Laupäeval kell 20.38 teatati päästjatele tulekahjust Kuressaares Kullimäe teel, kus puhastusjaamas põles reoveegaas. Kui päästjad kohale jõudsid, oli põleng kustunud.

“Kohalike päästjate sõnul oli tegemist tavapärase ja täiesti ohutu situatsiooniga. Väljakutseid on puhastusjaama olnud aastast aastasse mitmeid,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

AS-i Kuressaare Veevärk juhatuse liige Aivar Sõrm kinnitas, et gaasi põlemine on tootmisprotsessi loomulik osa. “Eelmise nädala lõpus tekkis koostootmisjaama automaatikas mingi tõrge, mille tagajärjel tekkis liigne gaasikogus, mis pandi põlema,” selgitas Sõrm. Tema sõnul lähtuti biogaasi baasil töötava kombijaama projekteerimisel Kullimäele nii-öelda kolmest vaalast: reoveemuda, biolagunevad jäätmed ja vedel orgaanika ehk põhiliselt vadak, kusjuures viimase kahe osakaal oli prognoosides aukartustäratav. Praktikas langesid aga ära nii biolagunevad jäätmed oma tegelikult protsessikõlbmatu koostise tõttu kui ka vadak, mis oli vahepeal jõudnud tootmisjäägist muutuda hinnatud ressursiks, mida kasutakse sootuks mujal.

AS Kuressaare Veevärk alustas kombijaamas elektri- ja soojusenergia tootmist 2013. a kevadest. “Praegu kasutame üldreeglina ära kogu reoveemudast saadava biogaasi ehk ca 140 000 m3 aastas, millest toodame omakorda ca 200 000 kWh elektrienergiat võrku ja veel mõnevõrra rohkem soojusenergiat oma tehnoloogilisteks vajadusteks,” rääkis Sõrm. Toodetu rahaline ekvivalent ulatub üle 40 000 euro aastas.

“Arvestades siinjuures, et reoveemuda kääritamine on meie jaoks oluline eeskätt mudatöötluse ühe ökonoomsema variandina, võime nentida, et vaatamata teatud tagasilöökidele on Kullimäel eesmärk “kaks ühes” suhteliselt mõistlike lõpptulemustega siiski saavutatud,” märkis ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 270 korda, sh täna 1)