Kaitsealune kala jõesilm sunnib puhastama Lõve jõe suuet (4)

MTÜ Laidevahe Loodus kavatseb KIK-ist saadud 200 000 euro suuruse toetusega avada Lõve jõe suudmeala, et hoida heas seisundis kaitsealuse jõesilmu elupaigad.

“On ammu räägitud et peaks tegema ja võiks seda teha, sest Lõve jõe suudmest ei saa kala enam üles,” ütles Laidevahe Looduse juhatuse liige Kalev Au.

Saaremaa suuremate jõgede hulka kuuluv Lõve jõgi on Euroopa Liidus kaitsealuse jõesilmu kudeala, kus on sellele kalale sobivaid kruusase ja kivise põhjaga kiirevoolulisi lõike. Kuid jõe suudmeala on madal, kalade pääse kudealadele piiratud ning seetõttu on kalastik muutunud järjest liigivaesemaks. Jõe keskjooks on ka jõevähi populatsiooni elupaik.

Nüüd ongi kavas puhastada toetuse abil Laidevahe ja Oessaare lahte ühendav vooluveekogu ning osaliselt ka Oessaare laht ja Lõve jõe suue. Lisaks rajatakse Lõve jõkke jõesilmule kaks kudeala ja üks kärestik. Selle tulemusena paranevad kalade rändetingimused Lõve jõe ning Oessaare ja Laidevahe lahe vahel ning kalade sigimisvõimalused Lõve jões.

Kalev Au sõnul viiakse sel aastal läbi uuringud ja järgmisel aastal läheb tööks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 599 korda, sh täna 1)