Orissaare brass pidas 25. sünnipäeva (FOTOD) (2)

PEALEKASV: Orisaares brassil pole pillimängijate pealekasvuga muret. Noorukesed Katariina Keerd ja Joonatan Johanson on samuti pillimängulembesed. Foto: Kalmer Saar

PEALEKASV: Orisaares brassil pole pillimängijate pealekasvuga muret. Noorukesed Katariina Keerd ja Joonatan Johanson on samuti pillimängulembesed. Foto: Kalmer Saar

Laupäeval tähistati Orissaare kultuurimajas kontserdi ja sellele järgneva tordisöömisega Orissaare brassi 25. sünnipäeva.

Kontserdil astusid lisaks sünnipäevalapsele üles külalised: Kuressaare muusikakooli puhkpilliorkester Matis Männa dirigeerimisel ja Emmaste brass Toomas Paabi juhatusel. Kaasatud olid solistid, laulis Raahel Ränk.

Orissaare brass asutati 1989. aastal ja 20 esimest aastat oli selle juht Valdo Rüütelmaa. Nüüd Tabasalu muusikakoolis õpetaja ja orkestrijuhina töötav, Keila linnaorkestrit juhatav ja Tallinna ülikoolis orkestrimuusika lektori ametit pidav Rüütelmaa meenutas, et brassi loomise suur initsiaator oli Evi Männik. Huvi näitas üles ka toonane külanõukogu, sest Orissaares polnud puhkpilliorkestrit enam kümmekond aastat olnud.

Pille on raske hankida

Alustati muusikakooli all ja orkestri koosseisu kuulusid kooliõpilased. Repertuaar koosnes peamiselt marssidest, aga mängiti ka kergemat noortepärast muusikat. Kergema poole pealt meenutas Rüütelmaa näiteks pala populaarsest “Muppet show’st”.

Valdo Rüütelmaa kinnitas, et tema ajal orkester muudkui paisus. Pidama jäädi umbes 20 liikme juures. Brassis lõid kaasa naabervaldade noored kuni Laimjalani välja. Toimusid talvelaagrid ja kontserte anti ka mandril. Osaleti ka augustis toimuvatel Hiiumaa puhkpillipäevadel. “Kahjuks on need viimastel aastatel kokku langenud Kuressaare improvisatsioonipäevadega,” pidi Rüütelmaa tunnistama.

Pille on tema sõnul küllaltki raske hankida ja need on kallid, aga võimatu see tänapäeval pole. “Aastas võiks orkester üks-kaks pilli juurde saada, sest esindatud peavad olema kõik pillirühmad,” juhtis Rüütelmaa tähelepanu orkestri varustatuse vajadusele. Orissaare brassi pillid kuuluvad muusikakoolile ja need antakse järgmistele mängijatele edasi. “Ise olen püüdnud neile noortele, kes tulevad Tallinna edasi õppima, leida kohad orkestris või vähemalt esinemisvõimalusi. Järjepidevus on oluline, aga kui isetegevuslikul tasandil mängimises mõni aasta vahele jääb, ei juhtu ka midagi,” kinnitas ta.

Viimased viis aastat on Orissaare brassi ees seisnud Karlis Saar, kes õpetab Orissaare muusikakoolis vaskpuhkpille. Kollektiivi, mis on aastate jooksul tegutsenud Orissaare kultuurimaja, gümnaasiumi ja muusikakooli tiiva all, nimekirjas on 14 liiget, kellest igal nädalal käib proovis 12. Vilistlasi, kes ka aeg-ajalt mängimas käivad, on orkestril 42.

Et tegemist on muusikakooli orkestriga, mängitakse stiililiselt väga laia ampluaaga muusikat. “Peamiselt klassikalised teosed. Aga oleme puhkpille ühendanud viiulitega, samas teeme rütmimuusikat ja svingi,” rääkis Karlis Saar. “Iga pool-
aasta lõpus on muusikakooli kontsert, kus osaleme. Traditsioonilised ülesastumised on meil gümnaasiumi aktustel ja vabariigi aastapäeva aktus-kontserdil,” loetles ta Orissaare brassi viimaste aastate ülesastumisi.

Lisaks moodustavad Orissaare ja Emmaste brass ning Kuressaare muusikakooli puhkpilliorkester kokku Eesti saarte noorte puhkpilliorkestri. “Kevadel sai viis aastat täis. Kui väikestest orkestritest üks suur kokku panna, saab mängida mahukamaid teoseid. Kokku oleme saanud kaks-kolm korda aastas,” rääkis Saar.

Brassi sõbra õhutusel

Järelkasvuga puhkpilliorkestril vähemalt Orissaares probleeme pole. “Päris lasteaias puhkpilli veel ei mängi. Varasemad tulijad on 1. ja 2. klassist, kuid esimesel ja teisel õppeaastal kohe orkestrisse mängima ei saa,” tähendas Karlis Saar. Alates kolmandast õppeaastast muusikakoolis liitutakse juba orkestriga.

Martti Nõu liitus brassiga 1992. aastal ja sattus sinna sõbra õhutusel, kelle vend seal tuubat mängis ja kutsus neid trombooni mängima. “Sõbral läks hoog varsti üle. Mina jõudsin aga Orissaare muusikakooli, sealt edasi Otsa-kooli ja akadeemiasse,” rääkis Nõu.

Nüüd, kui ta on neli aastat taas Saaremaal olnud, osaleb ta brassis veteranliikmena. “Korra nädalas on hea pill suu peale panna ja huuli treenida,” leidis Eesti kaitseväe orkestris kutselise muusikuna töötanud Nõu.


 

Praegused liikmed

Karmen Kaljuste – flööt
Liivi Tamm – flööt
Sebastian Mikael Magagni – flööt
Katariina Keerd – klarnet
Joonatan Johanson – klarnet
Erik Simastel – trompet
Kenro Endel Üts – trompet
Karlis Saar – trompet
Artur Müür – metsasarv
Tom Kärner – eufoonium
Martti Nõu – tromboon
Erko Tiitma – tuuba
Tambet Tamm – löökriistad
Mikk Kärner – süntesaator

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 401 korda, sh täna 1)