Jaan ja Alge Rooso kodu – tuulevari tuulisel rannal

Tänavu pälvis Aadu turismitalu Eesti kodukaunistamise ühenduse võistluse “Eesti kaunis kodu” laureaadi tiitli. Foto: Irina Mägi

Tänavu pälvis Aadu turismitalu Eesti kodukaunistamise ühenduse võistluse “Eesti kaunis kodu” laureaadi tiitli.
Foto: Irina Mägi

Jaan ja Alge Rooso Aadu talu Vätta poolsaare tipus Suure-Rootsi külas on ehe ja ere näide aastatepikkusest suurest ja sihikindlast tööst, mille tulemust naudivad nüüd nii pereliikmed ise kui ka kõik need, kes tulnud siia puhkust ja hingerahu otsima.

Tänavu pälvis Aadu turismitalu Eesti kodukaunistamise ühenduse võistluse “Eesti kaunis kodu” laureaadi tiitli.

“Mulle ei öeldud midagi,” nuriseb Alge. “Ma ei jõudnud enne midagi teha ega sättida. Jaanile helistati, et komisjon tuleb teid korra vaatama. Jaan öelnud, et eks te ise vaadake… mind pole kodus. Ma oleksin kas või peenraidki rohinud ja muru värskendanud…”

Aga alustame ikka korralikult algusest. Aadu talu ajalugu viib tagasi eelmisesse sajandisse. “Ega me ole jõudnud seda eriti uurida,” tunnistab Alge. “Meie ajalugu siin hakkab peale aastast 1981. Jaan on pärit siitsamast naabertalust. Aadul elas üks vanaproua, kes lõpuks talvel üksi enam hakkama ei saanud. Jaani ema, kel oli aastaid veel rohkem, käis tal siin abiks. Lõpuks otsustas perenaine siiski küla keskele elama kolida ja selle maja siin maha müüa. Jaan ostis ära ja nii me selle koha endale saimegi.”

Tõesti, ega siin peale koha suurt enamat olnudki. Kinnitust näeb vanadelt fotodelt. Palju väiksem maja, lisaks veel üks laudamoodi ehitis ja kõik see keset lagedat kaldapealset. “Ongi nagu nööbi külge õmmeldud pintsak,” ütleb Alge toonast pilti tänasega kõrvutades ja on selle pintsakuga silmnähtavalt rahul.

“See oli üks tingimus meie abiellumisel,” naerab Alge korterielu majaelu vastu vahetamist meenutades. “Minule oleks sobinud ka mõni eramaja linnas. Jaan tahtis maamaja. Tema tahtis maale tulla ja ega minul ka selle vastu midagi olnud. Kõige ilusam on siin hiliskevadel, mai lõpp-juuni algus,” kinnitab perenaine.

Arvata võib! Loodus on siin ümberringi. Linnud ja loomad loomulikult ka. Metskitsed on täiesti tavaline nähtus. Üks jänes käinud terve nädala roosipõõsa all magamas ja peenrast porgandeid harvendamas.

Loe edasi Oma Kodu sügisenumbrist

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 543 korda, sh täna 1)