Mammograafibuss kutsub rinnavähi sõeluuringule (1)

Kuressaare haigla juures Aia tänav 25 seisab praegu mammograafibuss, mis jõudis Saaremaale 29. septembril ja on siin 13. novembrini.

“Möödunud aastal olid saare naised üsna tublid, reageerisid kutsele ja käisid usinalt sõeluuringul,” ütles Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Ülle Ilves, lisades, et kutseid saadeti 1673 ja uuringule tuli 1036 naist. “Kindlasti ootame ka sel aastal aktiivset osalemist,” märkis Ilves, kelle sõnul on see hea võimalus lasta end kontrollida tasuta ja kodule nii lähedale tuleva tipptehnikaga.

Sel aastal kutsutakse sõeluuringule 1951., 1952., 1956., 1958., 1960., 1962. ja 1964. aastal sündinud ja haigekassa kindlustust omavaid naisi. Naised, kellel haigekassa kindlustus puudub, peavad uuringu eest paraku maksma. Haigekassa hinnakirja järgi maksab uuring 26,13 eurot.

Kutse uuringule on naised kindlasti kätte saanud, kuid kes ole end uuringule veel registreerinud, saab seda teha telefonil 62 74 470.

Kui on naisi, kes pole kutset saanud, on haigekassas kindlustatud ja mõnel ülalloetletud aastaist sündinud, siis ei pea jääma kutset ootama, vaid saab end ise uuringule registreerida. Kutse ei ole uuringule saamise eeldus, sünniaasta on eelduseks, märkis Ilves. Haigekassa saadab sõeluuringukutsed rahvastikuregistris näidatud aadressil, kuid alati ei pruugi kutsutu sel aadressil elada.

Ülle Ilves möönis, et rinnavähki haigestumine kasvab aasta-aastalt. Igal aastal saab rinnavähi diagnoosi 600–650 naist. Rinnavähki haigestumise kõrgperiood jääb 50.–69. eluaasta vahele ja pooled haigusjuhtudest on just sellest perioodist (300–325 haigusjuhtu).

“Kui rinnavähk avastatakse varases staadiumis, siis on see haigus hästi ravitav ja võib öelda, et enamasti saab tõvest lahti,” kinnitas Ilves. Ta lisas, et uuringut karta ei maksa, see pole valus ega ebameeldiv. “Ei pea minema uuringule kartuses, et võib tulla halb uudis, vaid tuleb mõelda, et kõik on korras ja uuringuvastus vaid kinnitab seda.”

Sõeluuringul võidakse avastada varases järgus haigus, kui haigel endal kaebusi veel ei ole, ning sellisel puhul pole ravi nii ränk ja terveks saamise tõenäosus on tunduvalt suurem, tähendas Ülle Ilves.

15. oktoober on rahvusvaheline rinnatervise päev.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 876 korda, sh täna 1)