Muhulased saavad taluaia-koolitust

Muhulased korraldavad laupäeval Nautse Mihkli talus taluaia-teemalise konverentsi, kus muinsuskaitsealuste külade elanikud saavad teadmisi taluaia kujundamise põhimõtetest.

Muhu valla arendusnõunik Annika Auväärt ütles, et konverentsil räägitakse Eesti vabaõhumuuseumi tehtud uuringust Muhu taluaedade kohta XX sajandi esimesel poolel ning kuulatakse Räpina aianduskooli õpetaja ettekannet taluaia kujundamise põhimõtetest.

Konverentsi korraldamise mõte pärineb Muhu muuseumi nõukojalt, ürituse korraldamisel löövad aga kaasa Muhu vald, Muhu muuseum, muinsuskaitseamet ja ka Koguva küla selts.

Auväärti sõnul seostub ajaloolise taluaia hooldamise teema kõige enam Koguvaga külaga, mis on suuremas osas muinsuskaitse all ja mille elanikud peavad olema kursis, kuidas ja mida nad traditsioonilise taluaia kujundamisel teha tohivad. “Vältimaks näiteks sellist olukorda, et talukoha uued omanikud hakkavad esimese asjana Muhu aiale iseloomulikke sireleid ja jasmiinipõõsaid välja juurima,” selgitas Auväärt.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa ütles, et Muhus on ajalooliste talude koduaedade väljanägemine suhteliselt hea ja loodetavasti täidab konverents oma eesmärgi inimeste koolitamise osas. “Meil on selle üle väga hea meel, et selline üritus Muhus toimub, sest Muhus on ju kõige rohkem taluarhitektuuri kaitse all,” lausus Peirumaa.

Annika Auväärti sõnul pidi konverents esmalt toimuma Koguva külas, ent kuna Vanatoa turismitalus ei olnud võimalik üritust sel laupäeval korraldada, viiakse see läbi Nautse Mihkli talus, mis on samuti ajalooline talukoht ja sobib konverentsi teemaga väga hästi.

Päeva lõpus saavad soovijad tutvuda Nautse küla Koolielu talu koduaiaga (Meeli ja Mati Auväärt), mis sai konkursil “Eesti kaunis kodu” sel aastal presidendi tunnustuse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 424 korda, sh täna 1)