Kannelnaised kanneldasid Karjalas (1)

HUVIKESKUSE KANTELE TREPI JALAMIL: Orissaare Kannelnaised (vasakult) Anneli Leis, Heidi Madisson, Leena Peegel, Signe Kivimägi, Marlin Pärn, Õie Pärtel ja Anu Viljaste. Pildilt puudub Pille Keerd. Foto: erakogu

HUVIKESKUSE KANTELE TREPI JALAMIL: Orissaare Kannelnaised (vasakult) Anneli Leis, Heidi Madisson, Leena Peegel, Signe Kivimägi, Marlin Pärn, Õie Pärtel ja Anu Viljaste. Pildilt puudub Pille Keerd. Foto: erakogu

Möödunud nädalal käisid Orissaare Kannelnaised Petroskoi linnas X rahvusvahelisel rahvamuusikafestivalil “Kantele”.

“Meile, just ainult eestlastele, korraldati kaks kohtumist kohalike pillimeistritega, sest ainult meie tublid naised olid oma pillid ise teinud, ülejäänud muusikud mängisid vabriku pillidel,” rääkis Orissaare kultuurimaja juhataja, kannelnaine Anu Viljaste.

Kokku oli festivalil osalejaid neljateistkümnest Venemaa vabariigist. Oli jakuute, burjaate, tatarlasi, komisid, udmurte, venelasi, karjalasi ning lisaks veel soomlased ja kolumbialased.

Viljaste sõnul on saadud muljed fantastilised. Eriti huvitavad olid kontsertide ülesehitused, kandle eksponeerimine ja see, kuidas režissöör kõike korraldas ja paika pani. “Seal oli meie jaoks ka hästi palju nostalgiat – näiteks ilma paberita WC ja poes müüdi tropsi,” muigas ta.

Saarlasi võeti vastu väga hästi. “Inimesed olid hästi toredad ja sõbralikud ning tõdesime, et karjala keel on eesti keelega hoopis sarnasem kui soome keel,” märkis Anu Viljaste. Tema sõnul olid päevad küll pikad ja töised, kuid täis huvitavaid üritusi, kontserte ja ettevõtmisi. Saarlased-muhulased olid populaarsed, sest esineti ju enda valmistatud pillidel ning oldi lihtsad ja kaunid oma rahvariietes, pugedes sellega sealsete kuulajate südamesse. Kutse festivalil osaleda sai peale orissaarlaste veel mõni rühm, kuid lõpuks jäid sõelale just Kannelnaised.

Kõik õnnestus ülihästi, saadi ka uus kutse osaleda taas kahe aasta pärast toimuval festivalil. “Ja mine tea, äkki lähemegi, sest nii palju sõpru jäi maha,” muigas Anu Viljaste.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 302 korda, sh täna 1)