Vaprad nuhtlused (2)

Hundid murravad lambaid ja koprad puid. See on karjakasvatajaid ja põllumehi vaevanud ammustest aegadest. Seetõttu on nimetatud metsloomi palju ka kütitud, kopraid lausa sellisel määral, et 19. sajandi keskpaigas kadusid nad Eestist üldse. Tagasi toodi koprad Eesti metsadesse alles 1957. aastal.

Saaremaal kumbki liik eriti rohkearvuline pole, kuid kõneainet pakuvad mõlemad sellegipoolest. Hundid ja koprad lihtsalt on kord juba sellised loomad, et kooselu nendega pole kerge. Ometigi on neilgi vaja ju kuskil elada ja oma igapäevaseid asju ajada.

Majanduslik kahju kaalub siiski nii mõndagi üles ning metsloomad jäävad selles võitluses alla. Põllud tahavad laiendamist ja karjad suurendamist. Kõik selle nimel, et Eesti maaelu edasi läheks.

Vaprad nuhtlused, nagu koprad ja hundid on, ise seda ju tegelikult ei tea, et nad inimestele kahju teevad. Nemad ajavad lihtsalt oma rida. Seetõttu on äärmiselt positiivne, et leidub inimesi, kes ei pane pahaks, kui murdosa nende saagist jääb metsloomade tõttu kätte saamata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 267 korda, sh täna 1)