Saaremaa turupäeval tegid ilma Sirguvad Söögisellid

RÕÕMSAD SIRGUVAD SÖÖGISELLID: (vasakult) Marleen Juhandi, Melani Koov ja Jan-Silver Õun Salmelt. Foto: Mariliis Lazarev

RÕÕMSAD SIRGUVAD SÖÖGISELLID: (vasakult) Marleen Juhandi, Melani Koov ja Jan-Silver Õun Salmelt. Foto: Mariliis Lazarev

Laupäeval SaareMaaPäevade raames toimunud turupäeval oli Kuressaare keskväljakul üles seatud Sirguvate Söögisellide (ehk Growing Gastronauts) telk, kus õpilased, õpetajad ja lapsevanemad müüsid omatehtud tooteid.

“See, mis toimus, oli imetlusväärne, ja lapsed teenisid pisut raha, mida nad ei kuluta iseenda peale, vaid iga kooli lapsed otsustavad, mida koolis sellega teha võiks,” ütles Sirguvate Söögisellide projekti juht Sulvi Munk.

Müügil olnud toodetes kasutati tema sõnul nii palju kui võimalik kohalike tootjate toodangut. Näiteks pea kõik burgerid olid tehtud kohalikust mahetoorainest.

Maavanem oli abiks

Lisaks toimusid kokanduslikud etteasted: hiidlased näitasid, kuidas võid tehakse, Martha Hubbard ja Koplimäe mahetalu perenaine Marju Müür tegid kooki ning lapsevanemad küpsetasid koos maavanem Kaido Kaasikuga kaamera ees burgereid. Etteastete tarbeks oli telgi ette üles sätitud väike lava.

Kõige rohkem lapsi oli turupäeval Salme põhikoolist, nemad müüsid turupäeval lustakate nimede ja värviliste lipsudega kaunistatud hoidiseid. Esindatud olid näiteks Lihalumm (kaste liha kõrvale), Loojangutšatni (vürtsikaste), Memme moos (õunamoos), Suvemälestus (köögiviljasalat), Punav Pets (peedisalat), Päikesekuld (ingveri-suvikõrvitsa moos).

Salme põhikooli huvijuht ja projekti eestvedaja Mariliis Lazarev kinnitas, et nad on uhked oma õpilaste ja lapsevanemate üle, kes terve turupäeva väsimatult ringi askeldasid – kes müüs hoidiseid, kes kohukesi, kes valmistas hamburgereid. Tema sõnul on turupäev vahva üritus, kust ei puudu ka õppimismoment.

Raha klassi loomiseks

“Ega ole ju kerge teistega konkureerida ja maha müüa 60 hoidisepurki,” ütles Lazarev, lisades, et päeva lõpuks olid uue omaniku leidnud kõik nende hoidised. Müüdud said ka isekasvatatud arbuusid, melonid ja suvikõrvitsad.

“Eriti rõõmsaks teeb meid see, et kogu teenitud raha aitab täita meie unistust – õuesõppeklassi loomist, millega juba sel laupäeval lapsevanemate abiga algust teeme,” kinnitas Mariliis Lazarev. “Loodame, et projekt kestab veel pikalt, sest me ei kujutagi oma koolielu ilma selleta enam ette.”

Ka Valjala põhikooli direktori Aive Mõistliku sõnul olid õpilased väga rahul. Valjala koolist osalesid seekord põhiliselt 6. klassi õpilased, suured toetajad olid ka lapsevanemad, kes abistasid küpsetamisel ja keetmisel. Müüdi ahjuõunamoosi, šokolaadimaiust-pulgakommi, šokolaadi-ahjuõunamoosi ja õuna-roosimuffineid. Kauba peale pakuti pihlamarju ja õunu.

Valjala kooli õpilane Horre Päeske ütles, et kui nemad said oma kauba müüdud, avanes võimalus ka teiste maitsvaid tooteid proovida. Eva Helga Kupits sõnas, et neil toimis laadal leti taga tööjaotus. Kogu meeskond tegi hoolsalt reklaami ja kõiki hüüti moosi proovima. “See on alles meie turunduse algus,” rõõmustas Tuuli Vassar.

Valjala põhikool rajas Söögisellide projekti raames õunaaia ja keskendus õunateemale. Nende n-ö tooteportfelli aitas välja mõelda ja katsetada Ö-Gourmet’ kohviku omanik Leena Mölder.

Kärla põhikooli ja Lümanda põhikooli õpilased olid teinud hoidiseid ja kaasas oli neil ka küpsetisi. Orissaare gümnaasiumi õpilased pakkusid maitseõlisid, -äädikaid, autolõhnasid jms ning maiustusi. Viimaste valmistamist oli juhendanud tuntud eesti kondiiter Kertu Lukas.

Sirguvad Söögisellid on Saarte koostöökogu koostööprojekt, millega on ühinenud viis Saare maakonna kooli – Salme, Lümanda, Valjala ja Kärla põhikool ning Orissaare gümnaasium.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 593 korda, sh täna 1)