Mihkli muuseumi tuulik ja puhkemaja saavad uue kuue (2)

UUESTI PÜSTI: Mihkli talu maapinnani lahti võetud tuulikut kohendavad Viktor Tammsaar ja Olari Aassalu. Tellingutel turnib Taavo Taelma. Foto: Tõnu Veldre

UUESTI PÜSTI: Mihkli talu maapinnani lahti võetud tuulikut kohendavad Viktor Tammsaar ja Olari Aassalu. Tellingutel turnib Taavo Taelma. Foto: Tõnu Veldre

OÜ Lükkepakk töömehed lammutasid Mihkli talumuuseumi viltuvajunud tuuliku muldkehani maha ja ehitasid selle siis uuesti üles. Tuuliku kõrval olev puhkemaja saab uue laastkatuse.

“Siin oli see probleem, et 2000. aastatel veeti see tuulikumägi kokku maanteeäärte puhastamisel kokku kraabitud mullast ja tekitati muldkeha, millele valati betoonalus. Kuid pinnas hakkas ebaühtlaselt vajuma ja keeras betoonplaadi kaldu. Oli oht, et kaldus tuulik ei jää püsima,” rääkis tuulikumeister Viktor Tammsaar.

Töömehed tõstsid tuuliku jala pealt maha ja võtsid jala lahti. “Eemaldasime raampakud ja samba. Seejärel lõhkusime betooni ära ja tihendasime pinnast,” kirjeldas Tammsaar tehtut.

Tihendatud pinnasele pandi uued raampakud ja titsid, mis sammast toetavad. Tuulikujalg laoti uuesti üles. Tuulikukeha tõsteti tagasi jalale. Tuulik sai uue laudkatuse ja välisvooderdise.

“Katus on tõrvatud. Nüüd katame välislaudist tõrvaõliga,” selgitas Tammsaar. Kuigi garantii on kaks aastat, püsivad vanad tuulikujalad tema sõnul sada või kakssada aastat. “Loodame, et sada aastat püsib ka meie oma,” sõnas ta. Uuesti peab katust projekteerija sõnul tõrvama aasta pärast ja siis võib viis kuni kaheksa aastat vahet pidada.

Ülejärgmise nädala keskel peaks tuulik valmis saama. Tuulikus saab muuseumikülastajatele küll näidata, kuidas jahu jahvatamine käib, kuid töökorras see siiski pole. Tammsaar kinnitas, et veskitiivad hakkavad ringi käima ja tuulik ise pöörleb puki peal, aga veskikive tiivad ringi ei aja. “Kõik oleks võimalik, kuid kas see oleks mõttekas või täpsemalt, kust selleks raha leitakse,” märkis Tammsaar.

Mihkli talumuuseumi teaduri Tiina Ojala sõnul said nad just valmis keldri lae ning lisaks tuuliku korrastamisele võeti selle lähedal asuvalt puhkemajalt maha laudkatus. Töömehed teevad uue roovituse ja peale pannakse laastkatus. Puhkemaja on uusehitis, mitte ajalooline hoone.

Katustex OÜ juhataja Kalev Mõttus lubas, et maja saab talveks katuse alla – kas just selle kuu lõpuks, aga järgmisel kuul kindlasti. Nende firma teeb saunale vaid katuse.

“Järgnevalt on plaanis hoone kinnisemaks ehitada, sest katusealust kasutatakse teinekord õppepäevade ja muude ürituste korraldamiseks, kuid tuuletõmbuse tõttu on osalejatel sageli külm ja ebamugav,” selgitas Ojala.

Tuuliku ja keldrilae remont läheb maksma ligi 17 000 eurot, mis saadi kultuuriministeeriumi muuseumide reservfondist, 7000 eurot katuseraha panustab Saaremaa muuseum omatulust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 505 korda, sh täna 1)