Muuseumile annetati haruldane Lenini preemia (3)

UUS EKSPONAAT: Olavi Pesti ei osanud öelda, kas üliharuldane Lenini preemia tunnistus koos medaliga leiab tulevikus koha muuseumi ekspositsioonis.

UUS EKSPONAAT: Olavi Pesti ei osanud öelda, kas üliharuldane Lenini preemia tunnistus koos medaliga leiab tulevikus koha muuseumi ekspositsioonis.

Tartus elav Pille Pae annetas Saaremaa muuseumile tema isale Johannes Hindile kuulunud esemed, sealhulgas ka saarlasest leiutajale annetatud Lenini preemia tunnistuse ja medali.

“Lenini preemia anti silikaltsiidi leiutamise eest Hindile 22. aprillil 1962. aastal,” ütles Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti. Kokku andis Pille Pae muuseumile üle mitukümmend eset ja haruldast dokumenti.

Eestlastest on Lenini preemia pälvinud vaid viis inimest: Juhan Smuul ja Paul Veigel 1961. aastal, Johannes Hint ja Viktor Rüütel 1962. aastal ning Gustav Ernesaks 1970. aastal. Seega olid kaks neist saarlased ja üks muhulane.

“Viktor Rüütel, kes on president Arnold Rüütli sugulane, sai preemia Hindi kaasautorina,” teadis Pesti.

Muhu muuseumi varahoidja Eda Maripuu Juhan Smuulile antud Lenini preemia tunnistuse ja medali saatust ei teadnud. “Meie kogudes neid ei ole. Võib-olla on need kirjandusmuuseumile üle antud Smuuli esemete hulgas, sest neid pole veel inventariseeritud. Kuid tõenäoliselt jäid need perekonnale,” oletas ta.

Annetuste hulgas oli mitu Moskva rahvamajandussaavutuste näituse medalit koos tunnistusega ning TTÜ spordiauhind – hõbelusikas kirjaga “II koht, 8. mai 1936”. Tütar ei osanud öelda, mille eest see anti, kuid tema isa mängis korvpalli ja tegi ka muud sporti.

“Siin on teaduste doktori tunnistus, aga Eesti teaduste akadeemia liikmeks teda ei võetudki,” nentis Pesti. On ka kõvakaaneline neljanda, nn parteihaigla ravikaart, kuhu igaühte ravile ei võetud. Siis veel ülikooliaegne konspekt.

“1969. aastal kutsuti Hint Kingissepa keskkooli ehk praeguse Saaremaa ühisgümnaasiumi vilistlaste aktusele. Siin on kutse, lennukipilet, võõrastemaja kviitung ja piiritsooni luba. Selline huvitav komplekt ajastu iseloomustamiseks,” märkis muuseumi teadusdirektor.

Veel on tema abikaasa Helju nimele tehtud sõiduauto Moskvitš kasutamise volitus aastast 1955. On kviitung eeluurimise ajal advokaadile makstud 60 rubla kohta, mis tol ajal oli päris suur summa. Ning Hindile saadetud valitsuse telegramm Lenini preemia saamise puhul EKP esimeselt sekretärilt Johannes Käbinilt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 887 korda, sh täna 1)