Piinlik küll, härra Ilves, kuid Eesti valis äsja oma presidendiks Vladimir Putini (33)

Just nõnda tuleks kommenteerida värsket küsitlust, mille kohaselt 59 protsenti Eesti elanikest ei pea homoseksuaalsust vastuvõetavaks ning rahva toetus samasooliste paaride kooselu registreerimise lubamisele on langenud kahe aasta jooksul kuus protsenti.

Aga kuidas Venemaa president Vladimir Putin siia puutub? Ega mainitud seos muidu pähe tulekski, kui Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves poleks samasooliste paaride küsimusest teinud eesti rahva ja Eesti riigi eksistentsiaalse küsimuse, väites, et otsus kooseluseadus vastu võtta või tagasi lükata tähendab valimist Lääne või Venemaa väärtustesüsteemi vahel.

“Eesti peab olema salliv ja liberaalne riik, kus austatakse põhiõigusi ja kõigi inimeste võrdsust seaduse ees,” märkis president Toomas Hendrik Ilves 8. septembril riigikogu VIII istungjärku avades.

“Seepärast on mul hea meel, et samasooliste kooselupaaride õigusi kindlustav seaduseelnõu on lõpuks teie laudadel. Selle debati toonist ja viisist peegeldub vastu Eesti poliitilise kultuuri hetkeseis. Just seda küsimust arutades seisame otsekui ristteel, kust edasi minnes otsustame, milliste riikide ja rahvaste moodi me soovime ja suudame olla. Millisesse väärtusmaailma me kuulume. Kuhu tahame kuuluda,” jätkas president.

Niisiis: meil on valida, kas tahame kuuluda tsiviliseeritud Läände või barbaarsesse Itta. Eesti ajakirjandus on juba kevadest saadik – võimalik, et homoseksuaalse ärimehe Peeter Rebase tellimusel – pasundanud, et kooseluseaduse vastased on Kremli-meelsed ja Putini toetajad.

Juba augusti alguses selgus TNS Emori uuringust, et enamik Eesti elanikest ei toeta kooseluseadust. Veelgi enam, mitte ühegi parlamendierakonna valijate enamus ei toeta kõnealust eelnõu. Ja seda vaatamata meie “valgustatud eliidi” suust korduvalt kõlanud manitsustele ja hurjutamisele ning kuudepikkusele massiivsele meediakampaaniale. (Või just nimelt kõige selle tõttu?)

On tõesti kurvastav ja piinlik, härra Ilves, et rahvas, kes teile palka maksab ja keda te peaksite oma ametis teenima ja esindama, valis teie asemel presidendiks Vladimir Putini. Teie oma sõnade põhjal.

Aga teil, härra Ilves, on tuline õigus, kui te riigikogus ütlesite: “Eesti peab saama iga aastaga suuremaks. Vaimult. Mõjult. Heaolult. Kas selle sihi suunas aitab liikuda ühiskonna lõhestamine, umbusu ja viha külvamine? Ei aita.”

Palun lõpetage siis ühiskonna lõhestamine, umbusu ja viha külvamine, valikuline sallivus, meie rahvast sajandeid kandnud väärtuste mahategemine ja sadu tuhandeid inimesi ühendavate kirikute – Eesti ühiskonna lahutamatu osa – arvamuse ignoreerimine.

Palju rohkem teie veendumusest, et samasoolistele paaridele tuleb anda kooselu registreerimise õigus, häirib inimesi teie ülbus nimetada teisitimõtlejaid – antud juhul tuhandeid ja tuhandeid eri rahvusest Eesti inimesi – sallimatuteks ja viha külvajateks ning seostada neid Putini Venemaaga. Eesti Vabariigi presidendina ei ole teil õigust seda teha. Vähemalt mitte sallivas ja liberaalses riigis, mille üle te uhke olete.

Veiko Vihuri
vaimulik

Kirjutis ilmus 9. septembril veebiajakirjas Meie Kirik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 973 korda, sh täna 1)