Pihtla lasteaialapsed käisid Kasesalu mahetalus

Enamik Pihtla lasteaias käivaid lapsi elab Pihtla valla territooriumil ja on seega maalapsed. Tänapäeva maakodus ei pruugi aga köögiviljade ja talvekartuli kasvatamine sugugi iseenesest mõistetav olla, lehmapidamisest rääkimata. Seepärast otsustasime oma silmaga kaema minna, kuidas ühes taime- ja loomakasvatustalus elu käib.

Kasesalu mahetalu pererahvas oli lahkesti nõus meid vastu võtma. Esimesele maikuus toimunud külaskäigule olid lapsed oodatud koos vanematega. Kui koos perenaise Veeve Kaasikuga oli tiir taluvaldustele peale tehtud ja lihaveised koos vasikatega üle vaadatud, said lapsed ka ise pisut tööd teha – ühiselt külvati spetsiaalselt meie jaoks tehtud peenrale porgandit, peeti ja hernest ning pandi maha ka sibulat, kapsast ja kartulit.

Seejärel tekitas palju elevust võimalus koos peremees Valdek Kaasikuga uhke punase traktori kabiinis ringi vaadata. Edasi suundusid lapsed koos õpetajatega kõrval asuvasse Kõljala talli hobustega tutvust tegema ja ratsutama.

Lapsevanemad said samal ajal lisaks talupidamisele ka põllumajanduskonsulendi tööd tegeva Veeve Kaasiku käest teadmisi maheköögiviljade kasvatamisest ja kasulikkusest. Ka kinkis Veeve igale perele maasikataime. Tegus õhtupoolik lõppes pererahva kaetud morsi- ja kohvilauas.

Teise külaskäigu Kasesalu mahetallu tegime 4. septembril, nüüd juba ilma vanemateta. Küll olid kevadel nähtud pisikesed vasikad suve jooksul suureks kasvanud!

Kõige rohkem elevust tekitas siiski saagi koristamine oma peenralt. Kui kapsapead olid kuuma ja kuiva suve süül üsna kesise väljanägemisega , siis sibula-, peedi- ja porgandisaagiga võis küll rahule jääda. Neli mahapandud kartulit andsid aga saaki koguni terve väikese ämbri täie!

Seejärel läksime suurele kartulipõllule, kus peremees Valdek kartulivõtumasinaga ühe kartulivao lahti ajas. Ei läinud vist viit minutitki, kui meie töökatel lastel needki kartulid ämbritesse korjatud olid. Võin veel lisada, et kõik laste poolt sel päeval ülesvõetud köögiviljad saime lasteaeda kaasa.

Kui töö tehtud, oli aeg natuke lõbutseda. Tervislike taluandide ning küpsiste ja kommidega pisut keha kinnitatud, laulsime lahkele pererahvale paar eelmisel õppeaastal selgeks õpitud laulu ja mängisime ringmängu. Ja oligi aeg lasteaeda tagasi sõita.

Oleme ülimalt tänulikud Kasesalu mahetalu perenaisele-peremehele Veeve ja Valdek Kaasikule lahke vastuvõtu eest. Täname ka Kõljala talli omanikku Kristine Järsku meile hobuste näitamise ja ratsutamisvõimaluse eest.

Kaili Kaasik
Pihtla kooli lasteaia õpetaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 165 korda, sh täna 1)