Parima leiva küpsetas Anni Veskinõmm (FOTOD) (3)

VÕIT TERENDAB: Võistlustööd üle andes ei osanud Anni Veskinõmm aimatagi, et tema küpsetis võitjaks tunnistatakse. Foto: Raul Vinni

VÕIT TERENDAB: Võistlustööd üle andes ei osanud Anni Veskinõmm aimatagi, et tema küpsetis võitjaks tunnistatakse. Foto: Raul Vinni

Eilsel Saarte Hääle lõikuspeol kuulutati välja Saaremaa parima koduleiva küpsetaja, kelleks osutus žürii hinnangul Anni Veskinõmm Salme vallast Ansekülast.

“See oleks täiesti super,” vastas Kuressaares Ionix Systemsis töötav Anni Veskinõmm eile enne tulemuste väljakuulutamist küsimusele, mida tema jaoks tähendaks, kui tema leib parimaks tunnistataks. “Nii paljude osalejate seas parimaks tulla, see oleks juba suur tunnustus,” arvas ta.

Suvel Laadla leivapäeval pälvis Anni leib rahvahääletusel kolmanda koha. Siis Anni mõelnudki, et kui rahvale meeldis, miks siis mitte ka nüüdsel konkursil osaleda. Seekord osales Anni nii traditsioonilise kui ka maitseleivaga. Parimaks tunnistati traditsiooniline leib.

Leivateo võttis Anni kodus ette abikaasa soovil. “Hakkasin proovima ja tundsin, et see töö mulle sobib,” meenutas Anni, kes on leiba teinud neli aastat, ikka nädalas korra. Pärmi ta leivateol ei kasuta, hoopis juuretist.
Konkursi võitja sai auhinnaks Saaremaa tarbijate ühistu 100-eurose kinkekaardi.

Oma lemmikleiva valisid ka Saarte Hääl ja Kadi raadio, Saarte Sahver ja Kuressaare ametikool. Kadi raadio ja Saarte Hääle lemmikleivaks osutus maitseleib pähklite ja seemnetega, mille oli küpsetanud Aina Merisalu Kuressaarest. Saarte Sahvri lemmik oli Kuressaares elava Elo Naabri küüslauguleib. Kuressaare ametikooli lemmiku tiitli pälvis Leisi vallas Metskülas elava Ave Reisi rukkileib Sügis.

Saarte Hääle koduleivakonkursile toodi 47 leiba 29 pagarilt. Leivakonkursi projektijuht Kerli Rüütel oli tõsiselt üllatunud, et osalejaid nii palju oli. “See näitab kindlasti, et koduleiva küpsetamine on au sees,” rõõmustas ta.

Žüriisse kuulunud kultuuriministri Urve Tiiduse sõnul on suurepärane, et inimesed koduleiba küpsetavad. “Nii saame oma esivanemate pärandit edasi kanda,” märkis ta.

Lii Kirves Saarte Sahvrist lausus, et konkurss oli väärt ettevõtmine, mis leivaküpsetajaid vaid innustab. “Saaremaal võiks koduleibu ju rohkem müügil olla. Seega julgust tegijatele – meie poeletid ootavad,” märkis ta. Leena Mölder Café Remargist arvas, et konkursil oli väga palju erinevalt ja huvitavalt maitsevaid leibu.

 

Ivika Laanet, Aare Laine


Leivakonkurss

Konkursil võis osaleda ühe või kahe leivaga. Üks traditsiooniline ja teine maitseleib. Leibu hinnati maitse ja välimuse järgi. Žüriisse kuulusid Saare maavanem Kaido Kaasik, Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner, Saarte Hääle peatoimetaja Merike Pitk, kultuuriminister Urve Tiidus, Leena Mölder Café Remargist, Janar Vaima Saare Leivast, Lii Kirves Saarte Sahvrist ja Õile Aavik Kuressaare ametikoolist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 558 korda, sh täna 1)