Järise liivamüüja pääses uurimisest terve nahaga (4)

TIIK VÕI KARJÄÄR? OÜ Pikaferr väidab, et soovib Järvemetsa kinnistule tulevikus rajada PRIA-lt saadava toetuse abil loodusfotograafia tugipunkti, mille üheks atraktsiooniks on planeeritud allveefotograafia. Foto: Sander Ilvest

TIIK VÕI KARJÄÄR? OÜ Pikaferr väidab, et soovib Järvemetsa kinnistule tulevikus rajada PRIA-lt saadava toetuse abil loodusfotograafia tugipunkti, mille üheks atraktsiooniks on planeeritud allveefotograafia. Foto: Sander Ilvest

Tiigikaevamisest saadud materjaliga ehitushangetel küsitaval moel konkurentsi pakkunud OÜ ValiceCar tuli keskkonnainspektsiooni pihtide vahelt taas puhtalt välja.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul ütles, et kevadel algatatud väärteomenetlus seoses kaevise ebaseadusliku võõrandamise kahtlusega Järise külas Järvemetsa kinnistul lõpetati väärteo tunnuse puudumise tõttu.

Keskkonnainspektsiooni ärgitas materjalivedu uurima kevadel inspektsiooni laekunud info, et OÜ ValiceCar veab kinnistult minema tiigi kaevamisest saadud materjali, ehkki keskkonnaameti 2009. aastal väljaantud loa kohaselt tohtis tiigikaevamisest ülejäävat kaevist kinnistult minema toimetada kuni 2012. aastani.

Menetluse käigus ilmnes, et probleemi pole, kuna tiikide rajamisel ülejäänud 20 000 m3 liiva oli ValiceCar ostnud kinnistu omanikult juba 2011. aasta lõpus ehk enne keskkonnaameti keelu jõustumist.

“See, kui kaevise omanik oma vara hiljem kasutab, ei ole enam võõrandamine,” märkis Leili Tuul. “Antud kontekstis käsitletakse kaevist kui mistahes muud kaupa, mida omanikul on õigus müüa või välja vedada.”

Saarte Hääl tundis huvi, kuidas tohtis kinnistu omanik OÜ Pikaferr müüa Järvemetsa kinnistu tiikide kaevise ValiceCarile, kui keskkonnaamet seadis omal ajal kaevise võõrandamisel tingimuseks, et kaevist tohib kasutada vaid Kaarma dolokivikarjääri korrastustöödel ja kohapealse tee parandamiseks.

“Tegu oli keskkonnaameti nõusolekuga, mitte loaga. Seega ei ole tegu kategoorilise nõudega, et kaevist oleks pidanud kindlasti kasutama ainult Kaarma dolokivikarjääri korrastustöödel,” selgitas Leili Tuul. “See, kas ValiceCar kasutas hiljem kaevist ühel või teisel objektil, ei oma juriidilises mõttes tähendust,” lisas ta.

Järise külas asuvast Järvemetsa kinnistust kirjutas Saarte Hääl esimest korda 2009. aastal, kui kinnistu tollane omanik OÜ Hannahelena pidi sinna rajama kaks tehisveekogu. Selle tarvis lubati välja kaevata ühtekokku 30 000 m3 täitepinnast.

2011. aastal sai kinnistu omanikuks Pikaferr OÜ, kes tänavu aprillis esitas keskkonnaametile taotluse jätkata tehisveekogude rajamist ja kaevandada sellega seoses veel 30 000 m3 pinnast, peamiselt liiva ja vähesel määral ka kruusa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 085 korda, sh täna 1)