Rõttu tervisetalu tõi müüki ravimtaimedega saunamee (1)

Muhu saarel Linnuse külas asuva Rõttu tervisetalu peremees Toomas Kuusk tõi nädalapäevad tagasi müüki oma praegu ainsa toote – Muhu saunamee ravimtaimedega.

Terviseteema on Toomas Kuusele hingelähedane. Ta õpib ka lähemalt tundma Hiina meditsiini ja suurem tootmine ei olegi iseenesest ta eesmärk. Saunamee valmistamise mõte tuli Kuusel tänu oma mesilastele. “Kuna ma mesilasi pean ja mulle meeldib saunas käia, siis mõtlesingi, et teen toote,” sõnas ta.

Tavaliselt kasutatakse saunamee valmistamisel eeterlikke õlisid, kuid Toomas Kuusk neid kasutada ei tahtnud. Seda seepärast, et talle teadaolevalt Eestis eeterlikke õlisid ei toodeta. Nõnda mõtles ta saunamett rikastada enda korjatud ravimtaimedega.

Muhu käsitöö seltsi poes – mis on praegu ka ainus koht, kust Muhu saunamett saab – müüdavas saunamees on ravimtaimedest raudrohtu, iisopit ja lavendlit. Lisaks on mees ka pihlakaõli. Seda sel põhjusel, et mesi oleks veidi voolavam. “Keemiat ma kasutada ei tahtnud, seega kuivatasin ravimtaimed ära, segasin meega kokku ja lisasin pihlakaõli,” selgitas Toomas Kuusk.

Rõttu tervisetalu saunameel on Kuuse sõnutsi kenakesti toniseeriv ja turgutav efekt. “Nahale mõjubki ta toniseerivalt ja teatud mõttes peaks ta olema ka põletikuvastane,” märkis ta. Tänu ravimtaimedele on saunamesi ka nahka kooriva toimega.

Toomas Kuusk ise on oma tootega rahul. “Mulle ta meeldib,” kinnitas Kuusk, kes kasutab omatehtud saunamett ise juba pikemat aega. Müügile jõudis see aga tõepoolest alles nädalapäevad tagasi. Etikettide trükkimine ja muu taoline võttis lihtsalt aega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 611 korda, sh täna 1)