Merevägi on Saaremaa vetest leidnud kolm sõjaaegset lõhkekeha

VALMISTUVAD MERELE MINEMA: Eesti mereväe miinituukrid maat Artur Kummer ning vanemmadrused Rivo Tamson ja Franck Kokk sättisid eile hommikul Roomassaare sadamas varustust paati. Foto: Raul Vinni

VALMISTUVAD MERELE MINEMA: Eesti mereväe miinituukrid maat Artur Kummer ning vanemmadrused Rivo Tamson ja Franck Kokk sättisid eile hommikul Roomassaare sadamas varustust paati. Foto: Raul Vinni

Septembri algusest on Eesti mereväe tuukrid koos lätlaste ja leedulastega otsinud Saaremaa lõunarannikult ajaloolisi lõhkekehi. Eilse seisuga oli leitud kolm tõenäoliselt Teise maailmasõja ajast vette jäänud lõhkekeha.

Kolmapäeval leiti 50-kilone lennukipomm FAB 50. Varem on leitud ankurmiin ja torpeedo lõhkepea. Maat Artur Kummeri sõnul leiti lennukipomm kaheksa meetri sügavuselt. Pomm on umbes nelja miili kaugusel Roomassaare sadamast. Päris suvalises kohas tuukrid vette ei lähe. Mereväe alus Lood on juba kaks nädalat sonariga siinset rannikumerd uurinud. Kokku leiti 90 objekti, mida tuukrid nüüd kontrollivad.

Kummeri paatkond on kahe päevaga kontrollinud 25 objekti. Nende tegevust hõlbustab käsisonar, mis näitab võimaliku lõhkekeha ära 6–10 meetri kauguselt. Lätlastel nii head tehnikat pole ja seega on nende tööjõudlus ka väiksem. “Nähtavus vee all on umbes meeter,” selgitas Kummer. Järgmisel kolmapäeval planeeritakse leitud lõhkekehad õhkida.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 406 korda, sh täna 1)