Koerad võistlesid sõnakuulelikkuses

TUBLIMAD SAARLASED: SK2-klassis saavutas I koha Annika Maripuu austraalia lambakoer Momento Mistika Sailing To Peak River ja II koha Liina Solotarjeva saksa lambakoer Fest Kiefer Violetta. Keskel võistluste kohtunik Uwe Wehner Saksamaalt, kes hindas ka selle aasta MM-i sooritusi Soomes. Foto: Monika Põld

Eelmisel nädalavahetusel toimusid Mustjala staadionil Eesti sõnakuulelikkuse meistrivõistlused koertele, kus osalesid Eesti parimad.

Saarlaste Agilityklubi esindaja Monika Põld ütles, et Saaremaal toimus selline võistlus esmakordselt. Eelnevatel aastatel on sarnaseid mõõduvõtmisi korraldatud Tallinnas, Pärnus, Keilas ja Lõuna-Eestis. “Võistlus läks korda. Kõik toimis ja inimesed, kes toimkonnas töötasid, olid tasemel,” ütles Põld.

Ta selgitas, et sõnakuulelikkus on rahvusvaheline spordiala, kus võisteldakse kolmel raskusastmel: SK1, SK2, SK3. Eesti rahvusliku astmena on veel kasutusel kõige lihtsam – ALG-klass. Eesti meister valitakse nende koerte hulgast, kes on saavutanud võistlustulemuse SK3-klassis. Et sinna jõuda, tuleb sooritada vähemalt üks etteaste SK1- ja SK2-klassis hindele “võrratu”.

Klassid lähevad võtete poolest järjest keerukamaks ja näiteks SK3-klassis peab koer suutma, kui koerajuhti pole vaateväljas, kaks minutit istuda ja neli minutit teiste koerte läheduses lamada. Samuti kuulub sellesse klassi küllaltki keerukas kõrvalkõnd ja suunatud toomine (koer peab tooma kolmest mahapandud hantlist just selle, mida koerajuht näitab). Koer peab ka oskama iseseisvalt koerajuhist ettenäidatud suunas eemalduda ja joosta 3x 3 m suurusesse koonustega tähistatud ruutu jms.

Saaremaalt tohib meistrivõistlustel SK3-klassis võistelda vaid üks koer, kellel Mustjalas seekordne sooritus paraku ebaõnnestus. Madalamates klassides võistles Saaremaa koeri rohkem, SK2-klassis said saarlased I ja II koha, SK1-klassis III koha ja ALG-klassis I ja III koha.

Eesti meistriks tuli nüüd juba seitsmekordne Eesti sõnakuulelikkuse meister Tending Eagle-Eyed, kelle omanik on Anne Tammiksalu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 503 korda, sh täna 1)