Saarlased loevad olenemata aastaajast

LOEB PALJU: Eile Saare maakonna keskraamatukogus raamatuid sirvinud Maret Tikan Kaarma vallast kinnitas, et tema loeb palju, ka suvel. Foto: Raul Vinni

LOEB PALJU: Eile Saare maakonna keskraamatukogus raamatuid sirvinud Maret Tikan Kaarma vallast kinnitas, et tema loeb palju, ka suvel. Foto: Raul Vinni

Ehkki tänavune soe suvi meelitas inimesi tihti randa, leidsid paljud aega ka raamatuid lugeda.

Saare maakonna keskraamatukogu andmeil on laenutuste arv võrreldes möödunud suvega vähenenud vaid protsendi võrra. “Sel aastal oli ju imeline suvi,” arvas laenutuste kahanemise põhjuse kohta Saare maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk, lisades, et ju siis inimestel oli rohkem rannas ja väljas tegemist ning lugemine jäi veidi tahaplaanile.

Eile maakonna keskraamatukogus raamatuid sirvinud Maret Tikan Kaarma valla Piila külast kinnitas, et tema loeb väga palju, olenemata aastaajast. “Suvel üritasin leida aega enda jaoks,” märkis ta, lisades, et on juba lapsepõlvest saati palju lugenud. “Kui ma oma kodukandis elasin ja väike laps olin, tõin raamatuid koju seljakotiga.” Lugemine võimaldab Maretil tema sõnul minna justkui teise maailma.

Viimati luges Maret Indrek Hargla kriminulli “Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika”. Keskraamatukogus käib Maret siinse suure valiku tõttu.

Ka Helgi Tisler Kuressaarest ütles, et loeb raamatuid igal ajal. “Kriminulle ma ei armasta, aga reisikirjeldusi ja elulooraamatuid loen palju,” rääkis vanaproua, kes on samuti eluaeg suur lugeja olnud. “On kirjanikke, kelle raamatud on kõik läbi loetud.” Helgi lisas näpuvibutusena tänapäeva noortele ja lastele, et nemadki peaksid rohkem raamatuid lugema.

Maret Tarvis Kuressaarest möönis, et tema jõuab lugeda ka suviti. “Kui laps magab, siis võtan raamatu, ja ka mu suurem laps, kes õpib 10. klassis, loeb väga palju,” ütles ta, kinnitades, et nende peres on kõik suured lugejad ja raamatukogus käiakse tihti.

Tänavu suvekuudel – juuni, juuli, august – oli raamatute kojulaenutusi 24 697, neist 17 302 (70,1%) ilukirjandust. Läinud aastal samal ajal oli kojulaenutusi 24 808, neist 17 607 (71%) ilukirjandust. Tunamullu suvel laenutati koju 27 662 ekspemplari, neist ilukirjandust 19 151, mis teeb 69,2 protsenti.

2012. aasta suvekuudel laenutati teadmiskirjandusest võrdselt 5 protsenti nii filosoofia- ja psühholoogia-, kunsti-, tarbekunsti-, muusika-, fotograafia-, teatri-, filmikunsti-, spordi- kui ka ajaloo- ja geograafiaalaseid raamatuid ja biograafiaid.

2013. aasta suvel kojulaenutatud raamatutest moodustasid 5,5% biograafiad ning ajaloo- ja geograafiaalased teosed, 4,7% käsitles filosoofiat ja psühholoogiat ning 4,4% kunsti, tarbekunsti, muusikat, teatrit, filmikunsti ja sporti. 2014. aastal olid populaarseimad filosoofia ja psühholoogia – 5,9%, ajalugu, geograafiat, biograafiaid laenutati 4,4% ning kunsti-, tarbekunsti-, muusika-, fotograafia-, teatri-, filmikunsti-, spordialaseid teoseid laenutati 3,9%.

Maire Rauk tõdes, et statistikat vaadates paistab, et suvel loetakse samalaadset kirjandust kui muudelgi aegadel. Kogu 2013. aasta jooksul laenutati näiteks kõige enam ilukirjandust (67,6%), teadmiskirjandusest laenutati enim ajaloo- ja geograafiaalaseid raamatuid ning biograafiaid (5,5%), järgnesid filosoofia ja psühholoogia (5,1%) ning kunst, tarbekunst, muusika, fotograafia, teater, filmikunst, sport (4,8%).

Viimasel kolmel aastal on laste vaieldamatu suur lemmik olnud koomiksiajakiri Tom & Jerry, mida on koju kaasa laenutatud väga palju.

“Laenutuste arvu mõjutab ka see, kui palju eksemplare iga raamatut on,” lausus pearaamatukoguhoidja, lisades, et kui eksemplare on rohkem, saavad lugejad raamatut ka paremini kätte ja laenutuste hulk suureneb.


SUVEKUUDE LAENUTUSTE TOP

2014

Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus”
Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja timuka tütar”
E. L. James “Viiskümmend halli varjundit”
Kersti Dennis “Minu Las Vegas: tõsielu tuhkatriinulugu”
Maarja Yano “Minu Tokyo: nähtamatu piiri taga”
Mati Unt “Sügisball”
Leslie Leino “Minu Hiina: ettevaatust, nakatab”

2013

August Gailit “Ekke Moor”
Andrus Kivirähk “Rehepapp ehk November”
Dirk Walbrecker “Kambalugu”
Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus”
William Shakespeare “Hamlet”
Aidi Vallik “Kuidas elad, Ann?”
Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja timuka tütar: kriminaalromaan vanast Tallinnast”
Adena Sepp “Langevate tähtede serenaad”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 424 korda, sh täna 1)