Linnavolinik Argo Kirss: alkoholimäärust rikutakse (7)

Kuressaare linnavolinik, endine sotsiaalvaldkonna abilinnapea Argo Kirss (fotol) pärib linnavalitsuselt aru, kuidas kauplused alkoholi jaemüügi piiranguid järgivad.

Kirss viitab oma kirjas Kuressaare linnavolikogus vastu võetud määrusele alkoholi jaemüügi piirangute kehtestamise kohta. Määruse järgi on alkohoolsete jookide jaemüük lubatud alkohoolsete jookide kaupluses müügisaali pinnaga mitte alla 30 m2, kus ei kaubelda piima-, liha- ja teraviljatoodete ning teiste kiirestiriknevate toidukaupadega. Samuti tohib alkoholi müüa vähemalt 50 m2 müügisaalipinnaga kaupluse eraldi osakonnas või eraldi letis.

Määrust rikutakse?

“Kuressaares ringi liikudes on hakanud silma ja tekkinud kahtlus, et kõne all olevat määrust rikutakse ja paraku üsna mitmes alkoholiga tegelevas kaupluses,” kirjutab Argo Kirss oma arupärimises. Seetõttu palub ta koostada ja talle edastada alkoholi jaemüügikohtade ülevaate, kust ilmneks, kas kehtivat määrust järgitakse või mitte.

“Kui ilmneb, et mõnes kaupluses määruses sätestatud nõudeid ei täideta, siis palun teada anda, milliseid meetmeid ja millise ajagraafikuga plaanitakse rakendada, et Kuressaare linnavolikogu vastu võetud määrus ka sisuliselt kehtiks,” kirjutab linnavolinik.

“Mulle tundub, et teatud kaupluste müügipind on väiksem kui määruses kirjas,” selgitas Argo Kirss Saarte Häälele. “Meil Kuressaares on suuremate poodide kõrval ju väikseid poode küll, kus kaubeldakse alkoholiga.”

Kirsi sõnul on tal kahtlused konkreetsete poodide osas, ent kaupluste nimesid ta leheveergudel avaldama ei soostunud. “See võiks tekitada nende poodide osas kahtluse, aga ma ei ole ju neid üle mõõtmas käinud, vaid silma järgi hinnanud,” põhjendas Kirss.

Tuleb reageerida

Argo Kirss leiab, et kui ta kahtlused siiski tõeks osutuvad, siis tuleb vastavalt reageerida, näiteks lõpetada alkoholi müümine poodides, mille tingimused nõuetele ei vasta.

“Ma ei usu, et aastaid kehtinud määrust tühistama hakatakse,” lausus ta. “Pigem on nii, et kui leitakse mingid kauplused, kus määrust ei täideta, siis lihtsalt korrastatakse neid kauplemislube ja pannakse asjad paika, et seda määrust ikkagi täidetaks.”

Argo Kirsi sõnul on alkoholitarbimise lubamine või mittelubamine avalikus ruumis oluline teema. “Selle kohta tehtud otsused avaldavad kindlasti mõju meie inimeste alkoholitarbimisele ja käitumisele avalikus ruumis,” märkis ta.

“Kuressaare linnavalitsusel on niikuinii plaanis ka see alkoholi müüki puudutav määrus üle vaadata ja kutsuda siis septembri keskpaigas kokku ka politseinike ja vastavate ametkondade ümarlaud,” kommenteeris Argo Kirsi arupärimist abilinnapea Madis Kallas. “Meie linnasekretär juba tegeleb sellega.”
Monika Puutsa

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 881 korda, sh täna 1)