Uus infosüsteem annab ülevaate maaga seotud nõuetest

1. septembrist on riigiportaalis eesti.ee avatud siseministeeriumi tellimusel valminud maa järelmaksunõuete infosüsteem, mis võimaldab maareformi käigus maad erastanutel jälgida lepinguga võetud kohustusi, maksegraafikuid, nõudeid ning teha lepinguga seotud makseid.

Infosüsteem koondab maareformi käigus erastatud maade eest tasumisel antud järelmaksude andmed, maa nõudeõigusest suuremas osas tagastamise lepingud ning riigimaa kasutusvalduste ja hoonestusõiguste lepingud. Infosüsteemiga kontrollitakse laekunud summade korrektset jaotust ja saadetakse võlgnikele meeldetuletus- ja saldokinnituskirju.

Kliendivaates saab inimene tutvuda oma lepingutega, teha makseid ja suhelda riigiga veebiportaali kaudu.

“Kui seni sai inimene ülevaate temaga seotud maa järelmaksudest ja muudest maaga seotud tehingutest maavalitsuses kohal käies ja paberi peal, siis tänu ühtse infosüsteemi kliendivaate loomisele saab nüüd sama info kätte kodust lahkumata,” ütles siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna juhataja asetäitja Margus Lehesaar.

“Inimesed saavad erastatud maaga seotud andmetega nüüd kiiresti ja mugavalt tutvuda ning samas väheneb ka maavalitsuste koormus maareformi käigus tagastatud ja erastatud maade lepingute täitmise ning järelmaksude laekumise kontrollimisel,” lisas Lehesaar.

Enne infosüsteemi loomist pidas iga maavalitsus lepingute arvestust iseseisvalt ja enda valitud tarkvara abil, mistõttu puudus pidev terviklik ülevaade nõuetest.

Nüüd on kõik lepingud ühtses andmebaasis, riigil on võimalik saada jooksvalt tervikülevaade maa järelmaksudest ja muudest maatehingutest tekkivate perioodiliste maksude laekumisest. Infosüsteemi on kantud üle 14 000 lepingu, mille nõuete kogusumma on ligi 93 miljonit eurot.

Siseministeerium

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 171 korda, sh täna 1)